Israelul lansează trei rachete asupra avanposturilor militare siriene. Hezbollah şi Damascul neagă raportul

Conform unor rapoarte încă neconfirmate, Israelul a lansat trei rachete asupra unor avanposturi militare siriene în condiţiile în care raidurile aeriene ruso-siriene împotriva forţelor rebele s-au apropiat mai mult ca niciodată de frontiera israeliană din Golan.
Soldaţii israelieni stau pe tancurile lor în regiunea Înalţimile Golan, în apropiere de graniţa dintre Israel şi Siria.
Soldaţii israelieni stau pe tancurile lor în regiunea Înalţimile Golan, în apropiere de graniţa dintre Israel şi Siria. (Captură Foto)

Tensiunile dintre Israel şi Siria s-au amplificat în cele cinci zile de când Rusia şi Siria şi-au intensificat atacurile aeriene asupra poziţiilor rebele din sudul Siriei, ajungând mai aproape ca niciodată de graniţa israeliană. Raidurile aeriene acoperă o zonă deschisă cuprinsă între oraşul Daraa de la graniţa cu Iordania până în Quneitra, pe Înălţimile Golan.

Niciu armata iordaniană şi nici cea israeliană nu doreşte un conflict în apropiere de graniţele lor cu o coaliţie formată din forţele ruseşti, siriene, iraniene şi Hezbollah. Totuşi, raidurile aeriene intensificate forţează un număr mare de sirieni să îşi părăsească locuinţele şi să se îndrepte spre graniţele israeliană şi iordaniană. Zona de frontieră iordaniană este deja cuprinsă de haos. Armata regatului a reluat poziţiile ocupate anterior de unităţile rebele siriene, pentru a opri fluxul de refugiaţi ce vor să pătrundă în Iordania.

Israelul a ordonat o cenzurare a ştirilor venite dinspre Ein Zivan, punctul său de trecere a frontierei din oraşul Quneitra, în Înălţimile Golan.

Miercuri, 17 februarie premierul Benjamin Netanyahu l-a trimis la Moscova pe Dore Gold, directorul general al Ministerului de Externe, pentru a obţine răspunsuri în legătură cu intenţiile ruşilor privind zona de frontieră israeliană.

Deşi nu este clar ce a reuşit Dore să negocieze cu rusii, trei rachete israeliene aparent au lovit miercuri, după miezul nopţii, avanposturile militare siriene situate pe drumul dintre Daraa şi Damasc, conform observatorilor sirieni pentru drepturile omului. IDF a refuzat să comenteze în privinţa acestui raport, în timp ce armata siriană şi mişcarea Hezbollah l-au negat.

Dacă incidentul este real, înseamnă că Israelului dă semne de nervozitate, în condiţiile în care campania aeriană ruso-siriană ameninţă să paveze drumul ca forţele siriene, iraniene şi ale Hezbollah să ocupe poziţii la graniţa nordică a Israelului. Atacul cu cele trei rachete pare să fi fost o măsură luată pentru a preveni acea situaţie.