Grindeanu primeşte o lecţie "tehnocrată". "Greaua moştenire" de la fondurile europene tocmai s-a evaporat

"Greaua moştenire" de la fonduri europene care atârnă pe umerii proaspătului premier PSD este "de departe cea mai mare gogoriţă care ar fi putut fi inventată", şi-a exprimat nemulţumirea un fost consilier de stat tehnocrat, care a reluat "munca de lămurire" a lui Sorin Grindeanu.
Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)

Când fostul premier Dacian Cioloş l-a îndemnat să lase "fumigenele" despre "greaua moştenire" de la fondurile europene şi să încerce mai bine să guverneze transparent şi să construiască pe baza politicilor şi proiectelor demarate anul trecut, actualul şef al Executivului Sorin Grindeanu i-a întors-o scurt spunând că, dacă nu ştie că absorbţia a fost "zero", o să-i arate el documentele oficiale.

Unul dintre tehnocraţii lui Cioloş - fostul consilier de stat Ionel Dancă - a reluat "munca de lămurire" a lui Grindeanu cu privire la ceea ce s-a întâmplat în 2016 "pentru că, îmi este tot mai clar, subordonaţii lui îl sabotează şi nu-i dau toate informaţiile".

"Dar despre care intoxicare de azi ar trebui să scriu acum?! Iar despre fonduri europene zero, despre achiziţia corvetelor militare marine, despre lipsa stocurilor de medicamente, despre kilometrii de autostradă nefinalizaţi?? #csf #ncsf #rezist

Îmi pare rău pentru unii dintre voi, revin la fondurile europene zero din 2016 care mi se pare de departe cea mai mare gogoriţă care ar fi putut fi inventată. În acest sens, sper să nu-i fac niciun rău, trebuie să va spun că avem un "prieten" în spatele liniilor inamice şi nu oriunde, chiar la Finanţe. Da, acelaşi "prieten" care a spus că nu există nicio gaură bugetară de peste 10 miliarde de lei lăsată de tehnocraţi", a comentat Ionel Dancă.

Fostul consilier de stat tehnocrat i-a atras atenţia premierului Grindeanu că, pe pagina web a Ministerului de Finanţe, există următorul link

"De aici, e simplu pentru oricine să afle ce bani a primit România în 2016 de la Uniunea Europeană pe toate categoriile de programe şi beneficiari: 7 miliarde euro!!! De câte ori să scriem această cifră pentru a o reţine şi domnul Grindeanu?! Ataşez şi tabelul cu datele respective de la Ministerul de Finanţe, care sunt publice. Şi ce scrie în acest tabel?!", a subliniat Ionel Dancă.

Situatia fondurilor europene
Situatia fondurilor europene (Ionel Danca)

- Fonduri primite în 2016 din exerciţiul 2007 - 2013: 4,53 miliarde euro (aici sunt incluse fondurile de coeziune, fondurile pentru dezvoltare rurală şi fondurile pentru garantare agricolă).

- Sume primite din exerciţiul 2014 - 2020: 2,49 miliarde euro (la fel, vorbim de toate categoriile de programe şi de beneficiari).

"În total: 7 miliarde de euro. Datele sunt pe site-ul Ministerului de Finanţe!! Haideţi, domnule Grindeanu, nu e greu să le citiţi şi să le adunaţi!! Zero informaţii aveţi, zero afirmaţii faceţi!! PS: Am înţeles şi de ce insista domnul Grindeanu cu afirmaţia "zero fonduri europene în 2016". Pentru că, o spune chiar el, şi-a stabilit o ţintă mult mai ambiţioasă în 2017. Da, are dreptate, orice e mai mult decât zero e destul de ambiţios pentru guvernul său!!", a concluzionat tehnocratul.