Bugetul pe 2016. Măsurile luate de Parlament au făcut o "gaură" de 12,6 miliarde de lei

Bugetul pe 2016 a fost construit ţinându-se cont de o serie de constrângeri impuse de legislaţia adoptată de Parlament în cursul anului, a anunţat premierul Dacian Cioloş.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)

"Construcţia bugetară s-a derulat sub un set de constrângeri impuse de legislaţia parlamentară în 2015, legislaţie care a dus la o majorare a cheltuielilor bugetare cu circa 12,6 miliarde de lei", a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, şeful Guvernului, citat de b1.ro.

În ultima vreme au existat tot mai multe opinii despre modul în care Cioloş ar trebui sau nu să abordeze deciziile cu un puternic impact bugetar luate de parlamentari, unii sugerând chiar că ar trebui să le respingă pe unele dintre ele prin ordonanţe de urgenţă, nu să dea dovadă de "laşitate" sau "timorare".

Cum răspunde premierul la aceste opinii?

"În respectul echilibrului puterilor în stat, Guvernul a decis să respecte legislaţia adoptată de Parlament şi să dăm dovadă de curaj, asumându-ne înţelepciunea de a căuta soluţii pentru a aplica acest buget", este replica lui Cioloş.

Bugetul a fost construit cu un deficit de 3% stabilit la nivelul UE, iar în ceea ce priveşte obiectivul bugetar pe termen mediu sau MTO, noul Executiv "este hotărât ca în 2016 să creeze premisele pentru o realiniere a deficitului structural la aceste ţinte, astfel încât, pe termen mediu, să ne încadrăm în limitele agreate de 1% deficit structural".

Pe de altă parte, Consiliul Fiscal susţine, în cadrul unui comunicat de presă, că proiectul de buget pe anul 2016 "consemnează o abatere deliberată şi de amploare de la toate regulile fiscale instituite atât de legislaţia naţională, cât şi de tratatele europene semnate de România şi induce o vulnerabilizare de proporţii a poziţiei finanţelor publice complicând substanţial gestionarea acestora în eventualitatea manifestării unor şocuri adverse".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne