Bucureşti şi Ilfov: Despre reţete şi alte documente medicale. Campanie de informare a pacienţilor

.
. (Epoch Times România)

O campanie de informare a pacienţilor despre drepturile acestora privind actele medicale eliberate de furnizorii de servicii medical a fost iniţiată în ianuarie 2013 de Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti (AMFB) şi de Patronatul Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov (PMFB), împreună cu Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP).

Campania este susţinută totodată şi de CASMB şi CAS Ilfov.

Reprezentanţii celor două organizaţii ale medicilor de familie au început şi vor continuă să trimită către spitalele din Bucureşti şi din Judeţul Ilfov o scrisoare în care le amintesc managerilor obligaţiile pe care le au spitalele că furnizori de servicii medicale în contract cu casele de asigurări.

"Ideea întregii campanii a plecat de la existenţa a numeroase cazuri de nerespectare de către unii medici a prevederilor contractului-cadru şi a normelor. Închiderea actului medical se face prin eliberarea unor documente specifice.

De exemplu, în cazul externării unui pacient din spital, unii medici nu eliberează reţete compensate sau gratuite pentru tratamente ulterioare şi nici concedii medicale, preferând să-i trimită la medicii de familie. Obligaţia spitalului este să elibereze această primă reţetă, dar şi a unei scrisori medicale.

Medicul de familie poate elibera alte reţete pentru continuarea tratamentului doar pe baza schemei de tratament şi a perioadei de medicamentaţie existente în scrisoarea medicală. Mai mult, de exemplu, un medic de familie nu are voie să prescrie unele medicamente pentru uz psihiatric", a declarat pentru Epoch Times Sandra Alexiu, reprezentanta Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti.

Multe unităţi sanitare de stat nu au nici măcar adrese de e-mail

Scrisoarea este însoţită de afişe pentru pacienţi, iar managerii sunt rugaţi să dispună afişarea lor în locuri vizibile în spitale.

"Afişele le-am încărcat pe site-ul pfmb.ro, dar le-am şi ataşat în mesajele trimise pe e-mail. Astfel, afişele pot fi tipărite şi afişate în unităţile medicale. Problema este că am trimis multe e-mail-uri, însă o treime dintre ele s-au întors înapoi, întrucât adresele spitalelor - mai ales în cazul celor de la stat - nu mai sunt valabile. Dacă vă puteţi închipui, nu au nici măcar o adresă valabilă de e-mail", a mai declarat Sandra Alexiu pentru Epoch Times.

Informarea va fi făcută şi în ambulatoriile de specialitate din Bucureşti şi Ilfov, astfel încât, la toate nivelurile de asistenţă medicală, pacienţii să fie bine informaţi.

"Exemplul pe care vi l-am expus, cu documentele care nu sunt eliberate corect în cazul externărilor din spitale, este unul dintre cele mai des întâlnite cazuri de încălcări ale normelor contractului-cadru", a subliniat Sandra Alexiu de la AMFB, pentru Epoch Times.

În cadrul campaniei, pacienţii vor fi informaţi totodată în toate cabinetele medicilor de familie, cu privire la finalizarea actului medical la fiecare nivel de asistenţă medicală pe care îl accesează.

Modelele de afişe concepute pentru a fi expuse în cabinete, ambulatorii şi spitale, precum şi scrisoarea de informare a furnizorilor de servicii medicale se găsesc pe pagină de web a PMFB.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură