Medicină în România (IV): 20 de medici la 800 de pacienţi de la psihiatrie

(FRED TANNEAU / AFP / Getty Images)

Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca, cel mai mare din România având acest profil, se confrunta cu o criză acută de medici psihiatri, Ministerul Sănătăţii deblocând doar cinci din cele peste 20 de posturi necesare. Cei 20 de medici existenţi în acest moment, pe toate secţiile, supervizează în medie circa 750 de pacienţi (capacitatea unităţii medicale este de 810 paturi), cei mai mulţi cronici şi acuţi, mulţi dintre ei cu afecţiuni psihice grave, care îi face să fie diferiţi de alţi bolnavi.

Potrivit managerului Dumitru Popescu, unităţii medicale îi lipsesc în acest moment 20 de medici psihiatri, iar deficitul nu va fi acoperit prea curând având în vedere că luna trecută Ministerul Sănătăţii a deblocat doar cinci posturi de medici pe specialitatea psihiatrie, dintre care unul de medic specialist psihiatru pentru secţiile Psihiatrie – Nifon şi Psihiatrie II Ojasca, un post de psihiatru rezident ultimul an pentru Secţia Psihiatrie II Ojasca, unul de rezident ultimul an psihiatrie pentru LSM Buzău şi, tot pentru LSM, un post de medic specialist psihiatrie pediatrică.

Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca are o capacitate de 810 paturi, disponibile în secţiile din sediul administrativ Săpoca, precum şi în cele trei secţii exterioare din Ojasca, Nifon şi Buzău. Este unul dintre cele 37 de spitale de psihiatrie şi unul din cele patru spitale pentru măsuri de siguranţă din România, fiind o unitate sanitară de interes public naţional, aflată în subordinea directă a Ministerului Sănătăţii, ce furnizează servicii medicale preventive, curative şi de recuperare de pshiatrie generală şi neurologie pentru adulţi şi neuropsihiatrie infantilă, servicii medicale preventive, curative şi de recuperare de psihiatrie generală şi neurologie pentru copii şi adulţi, dar şi de psihiatrie judiciară pentru adulţi.

În ultimii trei ani, spitalul de neuropsihiatrie şi măsuri de siguranţă din Săpoca a primit de la bugetul de stat aproximativ două milioane de euro pentru investiţii în reabilitarea celor patru secţii componente, dar nici un ban pentru personal sau pentru creşterea confortului pacienţilor «obişnuiţi»: căldura este dată în regim de avarie, becurile sunt mai puţine pentru a se face economie la curentul electric, tratamentele se fac cu medicamente ieftine, iar hrana nu este îndestulătoare. S-a investit, în schimb, în realizarea unor saloane "speciale" unde se pot caza, contra cost, pacienţii cu bani.

Spitalul Săpoca, cu o istorie de 52 de ani, este în acest moment cel mai mare de acest gen din ţară şi are peste 850 de paturi. Ca spital de măsuri de siguranţă, deserveşte nouă judeţe: Bucureşti, Buzău, Ilfov, Ialomiţa, Brăila, Constanţa, Prahova, Tulcea şi Călăraşi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură