Bucureştenii vor avea un nou teatru. Teatrul Apropo se lansează oficial săptămâna viitoare

Asociaţia Teatrul.Ro îi invită pe iubitorii de teatru modern, în perioada 27- 31 ianuarie, la inaugurarea oficială a Teatrului Apropo, cel mai nou teatru independent din Bucureşti.
(photos.com)
Ioana Statescu
18.01.2013

Asociaţia Teatrul.Ro îi invită pe iubitorii de teatru modern, în perioada 27- 31 ianuarie, la inaugurarea oficială a Teatrului Apropo, cel mai nou teatru independent din Bucureşti. Lansarea se va face printr-o serie de spectacole-concert, piese de teatru inedite şi conferinţe de presă. Teatru - dans, teatru experimental sau chiar non-verbal sunt doar câteva dintre genurile care vor fi abordate, în viitor, de Teatrul Apropo.

Potrivit iniţiatorilor proiectului, noul spaţiu îşi propune să ofere amatorilor de teatru dreptul de a experimenta, în sensul creator şi de a se elibera de constrângerile impuse de preferinţele publicului şi de exigenţele criticii.

”Este un teatru independent, de proiecte, iar în măsura în care o să reuşim, vom face şi spectacole cu artişti tineri, neangajaţi în alte părţi. Spre deosebire de celelalte teatre independente, teatrul nostru nu are şi o secţiune de cafe - bar, adică este un spaţiu destinat exclusiv spectacolelor, ceea ce oferă un grad mai mare de libertate pentru ca un spectacol de cafe - teatru, fie că ne dorim sau nu, are anumite limitări care se referă la genul de teatru la durată, poate chiar şi la subiect. De exemplu, dacă nu ai un spectacol de teatru de text şi eventual o comedie care să nu dureze mai mult de o oră şi jumătate atunci nu prea ai şanse. În plus, noi ne dorim să mergem pe o line de teatru contemporan şi experimental”, a declarat pentru Epoch Times regizorul şi dramaturgul Radu Popescu, membru al Asociaţiei Teatrul.Ro.

Potrivit unui comunicat emis de organizatori, activitatea Teatrului Apropo se va axa pe trei direcţii. Prima dintre acestea urmăreşte inovarea în formă. Astfel, noul teatru va promova spectacole de teatru experimental, teatru-dans sau teatru non-verbal, precum şi performance-uri şi instalaţii. Proiectul independent a debutat în toamnă prin ”Brioc”, primul spectacol de teatru-labirint din România şi va continua prin includerea în repertoriu a unei stagiuni de spectacole de teatru-dans şi coregrafie.

Cel mai nou teatru independent din Capitală se va axa şi pe inovarea în conţinut. ”Vrem să revenim asupra textelor clasice pentru a descoperi acolo acel sâmbure care vorbeşte sensibilităţii noastre contemporane. Această cercetare nu îşi propune o reinterpretare formală a unor autori precum Shakespeare, Dostoievski, Beckett sau Caragiale, ci să aducă la lumină întrebări importante pentru tinerii creatori care trăiesc în România acestor ani”, anunţă iniţiatorii proiectului. Primul proiect din această serie este ”Venus şi Adonis”, o înscenare a poemului lui W. Shakespeare, realizată sub formă de recital-muzică clasică în dialog cu poezia.

Totodată, Teatrul Apropo îşi propune să promoveze textele contemporane pentru scenă, în special pe cele ale autorilor români.

”Odată cu această lansare oficială vom avea şi prima premieră proprie a teatrului, iar de la momentul lansării în continuare vom avea stagiune permanentă”, a declarat dramaturgul Radu Popescu.

Teatrul Apropo a apărut în faţa publicului pentru prima dată în luna septembrie a anului trecut, în cadrul Maratonului Teatrului Independent, cel mai amplu eveniment dedicat acestui gen din România. Organizatorii au realizat atunci un sondaj care a scos la iveală specificul iubitorilor de teatru independent.

”Publicul e mai greu de câştigat pentru că sunt spaţii noi. Pentru spaţiile independente predomină publicul tânăr. Într-o proporţie covârşitoare spectatorii au vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani şi studii universitare şi postuniversitare. La întrebarea referitoare la ce alte tipuri de teatru şi-ar dori să vadă în regim de teatru independent sau instituţionalizat, pe lângă teatru contemporan românesc şi teatru contemporan străin, multă lume a optat pentru spectacole de teatru experimental (teatru-dans, spectacole de poezie şi muzică, performance, teatru de păpuşi). A fost o surpriză şi, într-un fel, o satisfacţie pentru că asta înseamnă că lumea îşi doreşte să vadă şi lucruri noi”, a precizat pentru publicaţia noastră Radu Popescu.

Evenimentul de lansare va debuta joi, 24 ianuarie 2013, ora 20.00, cu spectacolul ”Chutney”, în regia lui Vitalie Bichir, după ”Kitchen” de Banana Yoshimoto. Teatrul este situat în cartierul Vitan, pe strada Foişorului nr. 160, într-o fostă sală de dans.

Programul complet al săptămânii de lansare a Teatrului Apropo:

Joi, 24 ianuarie

Ora 20:00: ”Chutney”, după ”Kitchen” de Banana Yoshimoto; regia: Vitalie Bichir; distribuţia: Valentina Popa, Istvan Teglas, Vitalie Bichir.

Vineri, 25 ianuarie

Ora 20:00: ”O Commedie”- spectacol de Commedia dell Arte; regia: Tudor Lucanu; distribuţia: Raluca Aprodu, Andrei Hutuleac, Alex Călin, Idris Clate, Ştefan Lupu, Vladimir Purdel

Sâmbătă, 26 ianuarie

Ora 19:00: ”Asta-i tinereţea noastră” de Keneth Lonnergan; regia: Radu Iacoban; distribuţia: Paul Ipate, Ioana Blaj, Conrad Mericoffer;

Ora 21:00: ”Lights Ouţ” - spectacol de teatru-dans; distribuţia: Andreea C. Hristu, Elena Anghel.

Duminică, 27 ianuarie

Ora 17:30: Conferinţa de presă în cadrul căreia vor fi prezentate viitoarele proiecte ale Asociaţiei TEATRUL.RO şi ale Teatrului Apropo, programul stagiunii şi al premierelor, precum şi un Raport de activitate cu privire la Maratonul Teatrului Independent, Ediţia a Doua, Bucureşti, 10-16 Septembrie 2012;

Ora 19:00: ”Chip de foc” de Marius von Mayenburg; regia: Catinca Drăgănescu; distribuţia: Vlas Spilcă, Cristina Drăghici, Oana Popescu, Bogdan Nechifor, Cezar Grumăzescu. Premii: Cel mai bun spectacol, Cea mai bună regie, Cea mai bună interpretare feminină (Cristina Drăghici), Cea mai bună interpretare masculină (Vlad Spilcă) - Gala Absolvenţilor UNATC 2012, secţiunea Master.

Luni, 28 ianuarie

Ora 20:00: ”Venus şi Adonis” după poemul lui W. Shakespeare; un recital susţinut de actriţă Valentina Zaharia şi muzicienii George Popescu (chitară) şi Sorin Neacşu (flaut).

Marţi, 29 ianuarie

Ora 20:00: ”Night On Earth” după Jim Jarmush; regia: Dragoş Alexandru Muşoiu; distribuţia: Bianca Popescu, Anca Dinicu, Dana Marineci, Cosmin Pană, Alexandru Bogdan, George Rotaru.

Joi, 31 ianuarie

Ora 20:00: ”Oxigen” de Ivan Viripaev- spectacol-concert, avanpremieră; regia: Radu Popescu; distribuţia: Vero Nica, Lari Giorgescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor