Închiderea caloriferelor ar putea fi interzisă prin lege: Blocurile ceauşiste trebuie păstrate în bune condiţiuni

În condiţiile în care din ce în ce mai mult români aleg să-şi închidă caloriferele şi să tremure de frig în case, pentru a nu se trezi cu facturi la întreţinere pe care nu le pot plăti, preşedintele ANRSC, Doru Ciocan vrea ca închiderea caloriferelor în apartamentele cu repartitoare să fie interzisă prin lege, pentru că este "neconstituţional" ca oamenii să beneficieze pe gratis de căldura venită prin pereţi de la vecini.
calorifer cu dispozitiv de înregistrare a consumului (Epoch Times România)
Loredana Diacu
07.02.2014

În condiţiile în care din ce în ce mai mulţi români aleg să-şi închidă caloriferele şi să tremure de frig în case, pentru a nu se trezi cu facturi la întreţinere pe care nu le pot plăti, preşedintele ANRSC, Doru Ciocan vrea ca închiderea caloriferelor în apartamentele cu repartitoare să fie interzisă prin lege, pentru că este "neconstituţional" ca oamenii să beneficieze pe gratis de căldura venită prin pereţi de la vecini.

ANRSC (Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice) este instituţie publică de interes naţional ce funcţionează în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi are ca scop reglementarea şi monitorizarea la nivel central a activităţilor din domeniul serviciilor comunitare de utilităţi publice aflate în atribuţiile sale, în conformitate cu prevederile Legii nr. 51 din 2006, republicată.

Contactat de Mediafax, preşedintele ANRSC, Doru Ciocan, a declarat că se pune într-adevăr problema interzicerii închiderii repartitoarelor, instituţia urmând să facă "un studiu" în acest sens, pentru a se stabili "modul în care se asigură încălzirea în apartamente". În funcţie de rezultatele studiului, legislaţia în vigoare ar putea fi modificată, mergându-se până la a li se impune proprietarilor de locuinţe branşate la sistemul de încălzire centrală obligaţia de a menţine o temperatură de 20 de grade în locuinţe.

Întrebat ce raţiuni stau la baza acestei iniţiative, Ciocan a spus: "Citiţi articolul 44 din Constituţie. Să-l respectăm! E pe asigurarea confortului oamenilor şi sănătatea clădirilor".

Respectivul articol din Constituţie are ca obiect dreptul de proprietate privată, care "obligă la respectarea sarcinilor privind protecţia mediului şi asigurarea bunei vecinătăţi, precum şi la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii sau obiceiului, revin proprietarului".

Întrebat dacă prin interdicţia pe care doreşte să o impună prin lege nu se încalcă tocmai dreptul de proprietate privată, Doru Ciocan a fost categoric: "Ce drepturile omului? Sunt apartamente unde stau şapte copii. De ce să se îmbolnăvească copiii de la mucegai? Că ţine caloriferul închis?".

De asemenea, Ciocan a mai precizat că sănătatea "blocurilor lui Ceauşescu" trebuie păstrată, motiv în plus ca românii să ţină caloriferele deschise. "Blocurile lui Ceauşescu, ştiţi cum le-a făcut...Trebuie să le păstrăm", a spus el.

Întrebat dacă interdicţia va trebui respectată şi de cei care pleacă de acasă pentru o perioadă mai lungă de timp, preşedintele ANRSC a răspuns: "Poţi să pleci şi la Paris, nu contează!".

Ideea de a-i obliga pe oameni să plătească pentru căldura care le vine prin pereţi din apartamentele vecine nu este nouă, "conceptul" a fost lansat în 2003, pe timpul Guvernării Natase, de Corneliu Stelniceanu, consilier al ministrului de atunci al Administraţiei Publice, Octav Cozmâncă (PSD).

Mediafax mai reaminteşte că, în 2003, în contextul debranşărilor masive de la sistemul centralizat de încălzire şi al eforturilor Guvernului PSD de a proteja RADET, consilierul Corneliu Stelniceanu de la Ministerul Administraţiei Publice, declara că locatarii care îşi vor monta centrale termice vor fi obligaţi să achite, începând cu iarna următoare, o parte din cheltuielile pentru încălzire suportate de proprietarii apartamentelor nedebranşate.

Stelniceanu motiva că locuinţele debranşate de la sistemul centralizat de încălzire beneficiază de o temperatură minimă de circa 15 grade Celsius, graţie conductelor de apă caldă care fac legătura cu apartamentele conectate la acest sistem şi a căldurii primite de la vecini, prin pereţi. Respectivul consilier a fost demis din funcţie în urma scandalului rezultat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor