Primăria Capitalei bagă legumicultura în pământ

Dezbatere pe tema regionalizării la Academia Română. În imagine, Sorin Oprescu
Dezbatere pe tema regionalizării la Academia Română. În imagine, Sorin Oprescu (Epoch Times România)

Majorarea preţului gigacaloriei cu 40% începând de la 1 ianuarie, ca urmare a unei decizii luate de către Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, a pus legumicultura la pământ, se afirmă într-un comunicat al federaţiei PRO AGRO. Roşiile şi legumele s-ar putea scumpi cu 50% şi mii de angajaţi din domeniu vor fi trimişi în şomaj.

Fermierii care folosesc energia termică produsă de societatea RADET încep să îşi restrângă activitatea şi se pregătesc primele concedieri din cauza costurilor prea mari de producţie, informează Pro Agro. Cel mai grav afectată de scumpire este cea mai mare seră de legume din Europa, Leoser SA. Compania Leoser furnizează 100.000 de tone de legume pe piaţa internă şi îşi desfăşoară activitatea pe o suprafaţă de 150 de hectare, fiind apreciată ca fiind cea mai mare seră legumicolă din Europa.

"Într-o ţară membră a UE instituţiile naţionale de reglementare ar fi trebuit cu mult timp înainte să se consulte cu mediul de afaceri anterior luării unei decizii cu un impact economic atât de important. Noi ne-am îndeplinit la zi obligaţiile faţă de statul român, în schimb ne-a fost anulat dreptul de a fi consultaţi. În consecinţă am luat decizia să închidem complet unitatea. 2.000 de salariaţi vor rămâne fără locuri de muncă în mijlocul iernii. În acest moment, nu mai putem concura cu legumele subvenţionate din celelalte ţări producătoare, precum Turcia. Solicităm primului ministru începerea de îndată a unui dialog pentru găsirea unei soluţii", a declarat directorul general al Leoser, Victor Niţu, citat de Mediafax.

Legumicultorii îl consideră pe Sorin Oprescu principalul vinovat pentru situaţia la care s-a ajuns:

”La finele anului trecut, Federaţia PRO AGRO, alături de Leoser SA, a solicitat ca producătorii de legume de seră din România să beneficieze de acelaşi sprijin pe care îl au cei din alte state UE, unde se aplică un preţ diferenţiat al gigacaloriei pentru fermieri. Dialogul avut cu Primăria Capitalei şi cu domnul primar Sorin Oprescu a rămas fără rezultat, iar majorarea a intrat în vigoare de la 1 ianuarie. (...). Este o lovitură fără precedent dată acestei ramuri agricole de tradiţie şi unui producător român de bază [Leoser n.r.], care menţine un nivel rezonabil al preţului. Din primele noastre calcule, apreciem că roşiile şi celelalte legume româneşti se vor scumpi cu 50%. Mă refer la întreaga piaţă din România, pentru care preţurile din Bucureşti sunt de referinţă. Ni se pare incorect ca legumicultorii şi consumatorii să fie obligaţi să plătească pentru pierderile uriaşe ale RADET”, a declarat Alex Jurconi, preşedintele PRO AGRO.

În decembrie, înaintea declasării crizei, primarul Sorin Oprescu a declarat că va căuta soluţii care să îi ajute pe producători agricoli cu sere ce deservesc Bucureştiul, pentru ca scumpirea gigacaloriei să nu le pună afacerile la pământ.

Pentru acest lucru, ar fi fost nevoie, conform lui Oprescu, atât de o hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, cât şi de una "la nivel central". Primarul a precizat că s-a înţeles în această privinţă cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Soluţia se lasă aşteptată şi acum.