Bruxelles: Varşovia are la dispoziţie o lună pentru a retrage reformele din justiţie
alte articole
Ultimatumul a venit la câteva luni de intensificare a disputei dintre Polonia şi Bruxelles, care a devenit tot mai nemulţumit de partidul de guvernământ polonez Lege şi Justiţie (PiS) şi de refuzul acestuia de a-şi schimba poziţia.
Comisia Europeană, împreună cu mai multe guverne UE şi susţinători ai drepturilor omului, insistă că schimbările aduse sistemului judiciar al Poloniei subminează independenţa acestuia şi afectează statul de drept.
Oficialii se tem că reformele confiscă puterea judecătorilor şi o predau miniştrilor, dar Varşovia a respins acuzaţiile şi insistă că a explicat pe deplin poziţia sa şi că a abordat temerile ridicate de Bruxelles.
În cea mai recentă declaraţie, Bruxelles-ul a precizat: “Comisia a desfăşurat o analiză complexă a răspunsului oferit de autorităţile poloneze la Scrisoarea de Notificare Oficială, trimisă în iulie 2017, şi a descoperit că temerile sale nu au fost abordate corespunzător şi, prin urmare, a intrat în următorul stadiu al procedurii de infringement”.
“Autorităţile poloneze au la dispoziţie o lună pentru a lua măsurile necesare pentru a se conforma.”
“Dacă autorităţile poloneze nu iau măsurile corespunzătoare, Comisia ar putea decide să trimită cazul la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene”.
Comisia a avertizat anterior Varşovia că ar putea înfrunta măsuri disciplinare chiar mai severe dacă va încerca să înlăture judecători din Curtea Supremă a Poloniei.
Parlamentul polonez, care este controlat de PiS, a adoptat o lege care prevede concedierea tuturor judecătorilor Curţii Supreme care nu sunt aprobaţi de ministrul Justiţiei, dar preşedintele polonez Andrzej Duda s-a opus măsurii.
Disputa continuă dintre Bruxelles şi Varşovia evidenţiază o diferenţă tot mai mare între Europa de Est şi Vest privind mai multe probleme, inclusiv imigraţia şi legile privind angajarea forţei de muncă.