Comisia Europeană intensifică presiunea asupra Poloniei. Ameninţă cu declanşarea "optiunii nucleare"
alte articole
Deseori, acest Articol 7 este considerat a fi “opţiunea nucleară” a instituţiilor UE, din moment ce poate duce la suspendarea dreptului de vot al statelor membre – aceasta fiind sancţiunea finală.
Prin urmare, Comisia Europeană rămâne neclintită în opoziţia sa faţă de guvernul conservator al Poloniei.
Polonia are mari dispute cu Comisia Europeană pentru probleme care variază de la refuzul de a accepta cotele obligatorii ale UE privind relocalizarea imigranţilor până la înăsprirea controlului guvernului conservator asupra sectoarelor judiciar şi a mass mediei.
Guvernul din Varşovia a promis că va lupta împotriva Bruxelles-ului în instanţă împotriva cotelor obligatorii de relocalizare a imigranţilor, acuzând în acelaşi timp Comisia Europeană că provoacă o breşă în ceea ce priveşte securitatea.
Disputa dintre cele două tabere s-a intensificat după ce Comisia UE a lansat recent o acţiune juridică împotriva Poloniei pentru refuzul său de a accepta solicitanţi de azil din Grecia şi Italia. O plângere separată a Comisiei se referă la sistemul de justiţie polonez, după ce partidul de guvernământ a preluat controlul asupra instanţelor şi judecătorilor din Polonia.
Într-un atac dur, care cu siguranţă va tensiona relaţiile dintre puterile UE şi Comisia Europeană, pe de o parte, şi guvernul polonez condus de partidul Lege şi Justiţie, pe de altă parte, liderul francez Emmanuel Macron a afirmat că poporul polonez merită mai mult: “Polonia nu defineşte astăzi viitorul Europei şi nici nu va defini Europa de mâine”. Macron a făcut afirmaţia în timpul unei conferinţe comune de presă cu preşedintele bulgar Rumen Radev, în staţiunea Varna de la Marea Neagră.
Dar, Polonia a reacţionat la criticile lui Macron: la scurt timp după declaraţia acestuia, premierul polonez Beata Szydlo a declarat că preşedintele francez “nu va decide viitorul Europei”.
“Îl sfătuiesc pe preşedintele [Macron] că ar trebui să se concentreze pe problemele ţării sale şi astfel ar putea obţine aceleaşi rezultate economice şi acelaşi nivel de securitate pentru cetăţenii francezi precum cele garantate de Polonia”, a afirmat premierul polonez Beata Szydlo.