Preşedintele Poloniei: O Europă “cu mai multe viteze” ar putea duce la destrămarea UE

Preşedintele polonez Andrzej Duda a avertizat marţi că implementarea de către Bruxelles a unei viziuni “cu mai multe viteze” va face ca blocul european să devină mai puţin atractiv pentru unele state membre şi va duce în cele din urmă la destrămarea UE.
Preşedintele polonez Andrzej Duda. (Janek Skarzynski/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
06.09.2017

Integrarea mai profundă a zonei euro este numită uneori o “Europa cu mai multe viteze” deoarece vor fi create viteze diferite de convergenţă în cadrul blocului cu 28 de membri. Polonia şi alte state estice UE susţin că se tem că această schimbare ar putea să le reducă influenţa, sprijinul financiar şi competitivitatea.

“O divizare a Uniunii într-o uniune cu mai multe viteze nu va fi benefică ... din punct de vedere politic şi economic”, a declarat Duda unui forum economic în oraşul sudic polonez Krynica-Zdroj.

“După părerea mea, acest lucru va duce în cele din urmă la destrămarea Uniunii Europene”, a mai precizat el, adăugând că toate statele membre vor fi afectate de un astfel de scenariu.

Sondaje de opinie desfăşurate la nivelul UE arată că polonezii reprezintă una dintre societăţile cele mai pro-UE, chiar dacă se opun în mare parte adoptării monedei euro. De asemenea, Duda a afirmat că suportul pentru UE ar putea avea de suferit în statele membre care nu participă la integrarea mai profundă a zonei euro. Remarca sa a părut să sugereze că el consideră că suportul pentru UE ar putea fi afectat în Polonia.

Duda este un aliat al partidului de guvernământ eurosceptic Lege şi Justiţie (PiS).

“Dacă statutul de membru UE devine mai puţin atractiv pentru ţările care sunt excluse din primul cerc decizional atunci, după părerea mea, acest moment va fi de fapt începutul sfârşitului Uniunii”, a afirmat el.

“Mai devreme sau mai târziu, societăţile statelor care privesc astăzi UE într-o manieră pozitivă... se vor simţi respinse şi suportul lor pentru UE va scădea, ceea ce va rezulta în alte Brexituri”, a adăugat el.

De când a câştigat alegerile în 2015, guvernul condus de PiS s-a duelat cu Comisia Europeană pe mai multe probleme care au variat de la refuzul Poloniei de a accepta cotele UE de relocalizare a imigranţilor până la eforturile conservatorilor de la conducere de a-şi consolida priza asupra judiciarului şi mass mediei.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, unul dintre cei mai vocali susţinători ai integrării mai profunde a zonei euro, a declarat în luna august că Varşovia se îndreaptă în direcţie opusă Europei în cazul mai multor chestiuni şi că nu va fi capabilă să dicteze viitorul acesteia.

Polonia a respins acuzaţiile, afirmând că Macron este fără experienţă şi arogant.

După cum a precizat publicaţia The Express, Macron riscă să strice relaţiile cu aliaţii săi europeni după ce a afirmat că UE s-ar putea destrăma dacă nu vor fi modificate reglementările blocului privind munca ieftină. Pe baza legislaţiei curente, companiile sunt capabile să trimită temporar muncitori din ţări cu salarii mici în naţiuni UE mai bogate fără a fi obligaţi să le plătească contribuţiile sociale. Dar, preşedintele francez cere schimbări şi foloseşte temerile privind posibila prăbuşire a blocului european pentru a speria membrii UE să îi susţină propunerile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor