Bruxelles-ul deschide o nouă şcoală de spionaj europeană. Londra exclusă

(Captură Foto)
Andrei Popescu
21.11.2018

Bruxelles-ul a anunţat că va deschide o nouă şcoală de spionaj pentru a pregăti următoarea generaţie de agenţi secreţi europeni, însă Marea Britanie nu va lua parte la acest proiect, conform publicaţiei The Sun.

Eurocraţii doresc să dezvolte o nouă armată de agenţi James Bond pentru a consolida eforturile continue ale blocului de a centraliza operaţiunile de apărare şi securitate.

Însă iniţiativa, numită „Academia Comună de Informaţii a UE”, va fi limitată strict la statele membre ale blocului, iar Marea Britanie nu va fi implicată.

Marea Britanie s-a opus anterior tentativelor Bruxelles-ului de a crea propriul său serviciu secret, temându-se ca acesta va concura inutil cu reţeaua de spionaj Five Eyes (Cinci Ochi).

Însă Londra a renunţat la opoziţia sa faţă de astfel de iniţiative, inclusiv crearea unei armate UE, de la referendumul din 2016 privind ieşirea sa din Uniunea Europeană (Brexit).

Şcoala de spionaj va fi condusă de Grecia şi Cipru şi va lucra împreună cu NATO pentru a pregăti o nouă generaţie de spioni.

În total, 25 de state membre UE vor participa la acest proiect, în timp ce Danemarca şi Malta se vor alătura Marii Britanii şi vor sta pe margine.

Miniştrii europeni ai Apărării au căzut de asemenea de acord asupra unei serii de noi iniţiative care includ crearea unei noi tehnologii pentru drone şi „supravegherea spaţiului militar”.

Recent, preşedintele francez Emmanuel Macron a intrat într-un conflict cu omologul său american Donald Trump după ce a făcut apel la crearea unei armate europene pentru ca UE să se apere împotriva unor ţări precum China şi Rusia, dar chiar şi a Statelor Unite.

Trump l-a criticat dur pe Macron pentru că a catalogat Statele Unite ca fiind un pericol la adresa Europei chiar şi după ce a avut loc o întâlnire între cei doi lideri la Paris înaintea ceremoniilor ocazionate de cea de-a 100-a aniversare a sfârşitului Primului Război Mondial, când disputa părea să se fi stins.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor