Boris Tadici, garantul reformelor proeuropene

Preşedintele sârb Boris Tadici. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
04.04.2012

Preşedintele sârb Boris Tadici, care şi-a dat demisia, a reuşit să găsească un echilibru între convingerile sale europene şi opoziţia faţă de independenţa Kosovo, şi să plaseze ţara pe calea către aderea la UE.

Boris Tadici, în vârstă de 54 de ani, se prezintă ca garantul reformelor lansate de premierul Zoran Djindjici, asasinat în martie 2003, şi a depus eforturi pentru ca Serbia să se apropie de UE.

Aderarea la UE este "singurul mijloc de apărare a intereselor sârbe", consideră el. "Este şi singurul mod de a asigura în acelaşi timp un viitor mai bun cetăţenilor noştri", afirmă el.

Belgradul a primit în martie statutul oficial de ţară candidată la UE.

Totuşi, ca majoritatea zdrobitoare a politicienilor sârbi, el apreciază drept "inacceptabilă" recunoaşterea Kosovo, fostă provincie sârbă cu majoritate albaneză, administrată de ONU din 1999, care şi-a declarat independenţa în 2008. Belgradul "nu va accepta niciodată" independenţa provinciei, a spus el în repetate rânduri.

Deşi este proeuropean, Tadici nu este mai puţin grijuliu să aibă relaţii bune cu Rusia, care a susţinut constant Serbia în dosarul Kosovo.

Născut la 15 ianuarie 1958 la Sarajevo (Bosnia-Herzgovina), Tadici, fost jucător de polo de apă cu o statură atletică, profesor de psihologie şi cercetător la Institutul de psihologie de la Belgrad, conduce din 2004 Partidul Democratic (DS) fondat de Djindjici la începutul anilor '90.

După ce a participat la răsturnarea căderii regimului lui Slobodan Miloşevici în octombrie 2000, DS a controlat guvernul înainte de a trece în opoziţie în 2004. După alegerile legislative din 2007, DS a format un guvern de coaliţie cu Partidul Democratic din Serbia (DSS) al lui Koştuniţa şi G17-plus, formaţiunea proeuropeanului Mladjan Dinkici.

Criticii lui Tadici, dintre care unii chiar în cadrul partidului său, îl consideră "prea complezent" faţă de adversarii săi politici.

Tată a doi copii, Tadici a fost ministru al telecomunicaţiilor în timpul mandatului lui Djindjici şi al apărării, după asasinarea acestuia.

Tadici este un partizan al unei cooperări depline a Serbiei cu Tribunalul Penal Internaţional pentru Fosta Iugoslavie (TPI) de la Haga, iar mandatele sale au fost marcate de arestarea foştilor lideri sârbi bosniaci acuzaţi de crime de război.

Tadici a fost primul preşedinte al Serbiei care a mers la Srebreniţa, la 11 iulie 2005, la a zecea comemorare a masacrului, pentru a aduce un omagiu celor aproape 8.000 de victime musulmane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor