Borbely despre Zsolt Nemeth şi Laszlo Kover: Mai bine rămâneau acasă

Laszlo Borbely. (www.gov.ro)
Epoch Times România
08.06.2012

Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a afirmat presei, vineri, la Târgu Mureş că încercarea unor politicieni din Ungaria de a introduce campania electorală negativă în zonele locuite de maghiari nu a avut succes şi că cei doi politicieni FIDESZ, Laszlo Kover, preşedintele Parlamentului Ungariei, şi Zsolt Nemeth, secretar de stat în Ministerul de Externe ungar, "mai bine rămâneau acasă".

"Nici campania negativă, nici încercarea de a introduce această atmosferă, ştiu eu, de încrâncenare din Ungaria, nu a avut câştig de cauză. Vă închipuiţi, când doi politicieni de la FIDESZ (Kover şi Nemeth -n.r.) coboară din avion şi unul o ia la stânga şi unul la dreapta, ce să vă mai spun? Mai bine rămâneau acasă. Eu cred că nu trebuie să ne îngrijoreze acest fapt, să vină, suntem deschişi, într-adevăr, suntem o ţară a Uniunii Europene", a arătat Borbely.

Acesta a precizat însă că i se par "total deplasate" şi unele declaraţii din partea oficialilor români şi că "nu trebuie discutat de persona non grata", fiindcă acest aspect trebuie clarificat într-un cadru interstatal. Laszlo Borbely a precizat că toată lumea îşi dă seama că a fost campanie electorală şi că "fiecare vrea să tragă spuza pe turta lui, deci nu cred că e ceva relevant".

"După campanie cred că se aşează lucrurile, fiecare merge înapoi acolo unde-i e locul, aici ne continuăm ce am început în 1989 şi cea mai importantă valoare a comunităţii maghiare e că am putut să ne arătăm unitatea la alegeri şi după alegeri. Acest lucru nu trebuie să-l pierdem şi nu-l vom pierde nici acum", a accentuat Borbely.

Referitor la reacţia presei internaţionale faţă de încercarea Guvernului FIDESZ de a reînhuma rămăşiţele pământeşti ale scriitorului Nyiro Jozsef în Transilvania, etichetată drept o încercare de a aducerea a antisemitismului spre maghiarii din Transilvania, Laszlo Borbely crede că în realitate a fost vorba de "o campanie prost înţeleasă".

"Nu, nu cred că trebuie să folosim acest cuvânt - antisemitism - e vorba pur şi simplu de o încercare iarăşi de a face o campanie prost înţeleasă. Adică ei ştiau că în campanie se pun altfel aceste lucruri şi în loc să stea politicienii acolo la coadă şi alţii să se ocupe de reînhumarea oricărui cetăţean - eu cred că nu pune sub semnul întrebării nimeni că cineva e reînhumat în comunitatea natală - politicienii trebuia să stea deoparte. Noi am stat deoparte, restul e pură încercare de campanie electorală, dar eu m-am liniştit în ultimele zile, când am văzut că aceste încercări sunt inutile de fapt, pentru că, vă repet, cetăţenii sunt mai deştepţi şi mai sensibili la aceste probleme", a susţinut vicepreşedintele politic al UDMR.

Politicianul a susţinut că după campania electorală reînhumarea lui Nyiro Jozsef "nici nu va fi o temă foarte la ordinea zilei" şi că este posibil ca această acţiune să fie preluată de descendenţii scriitorului sau de Uniunea Scriitorilor.

"Alţii să se ocupe de acest lucru şi veţi vedea că nu va fi nicio problemă. Când intervine politicul în această problemă, imediat e clar că sare unul, sare altul şi nu mai poţi să discuţi în mod obiectiv despre aceste lucruri", a susţinut Borbely, care a precizat că dată fiind creaţia literară a lui Nyiro Jozsef va trebui să se facă o distincţie între opera acestuia şi viaţa politică a acestuia.

Laszlo Borbely a mai arătat că trebuie tras un semnal de alarmă cu privire la ascensiunea partidelor de extremă dreaptă în Europa, care promovează xenofobia şi antisemitismul, precizând însă că în Ungaria nu este la guvernare un partid extremist.

"Trebuie să tragem un semnal de alarmă, în ultima perioadă, din păcate, în toată Europa, partidele de extremă dreaptă, partidele care nu au decât o foarte puţină legătură cu democraţia ajung ca în Olanda să fie partide care guvernează. În Ungaria nu guvernează un partid extremist, este în Parlament (cu referire la Jobbik - n.r.), dar nu guvernează un partid extremist. Deci trebuie să tragem un semnal de alarmă, pentru că, odată cu recesiunea, oamenii trăiesc mai prost, cu aceste probleme evident xenofobia şi antisemitismul şi aceste manifestări sunt mult mai prezente. Deci eu nu cred că trebuie să vorbim de Ungaria, trebuie să vorbim despre un fenomen şi evident noi respingem orice astfel - o minoritate vă închipuiţi că trebuie să-şi apere şi comunitatea respectivă şi suntem mult mai sensibili la aceste lucruri", a accentuat Laszlo Borbely.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor