BBC: în România se construieşte o biserică la fiecare trei zile

Într-un documentar realizat de Tessa Dunlop şi difuzat la BBC World Service sâmbătă seara, se ilustrează faptul că Biserica Ortodoxă Română „absoarbe” fonduri de milioane de la stat, deşi economia ţării este într-o-o situaţie proastă. Tessa Dunlop a venit prima oară în România acum 20 de ani şi este căsătorită cu un român, menţionează BBC.
. (STR / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
05.08.2013

Într-un documentar realizat de Tessa Dunlop şi difuzat la BBC World Service sâmbătă seara, se ilustrează faptul că Biserica Ortodoxă Română „absoarbe” fonduri de milioane de la stat, deşi economia ţării este într-o-o situaţie proastă. Tessa Dunlop a venit prima oară în România acum 20 de ani şi este căsătorită cu un român, menţionează BBC.

„Mergeţi prin fiecare orăşel sau sat şi veţi vedea două sau trei biserici, multe din ele palate opulente, simbol al credinţei într-una din cele mai religioase ţări din lume”, se ilustrează în reportajul postului britanic.

Tessa Dunlop a observat că aproape peste tot în ţară există simboluri şi semne ale credinţei. „România este una dintre cele mai sărace ţări din UE. Salariul mediu este foarte scăzut. În ciuda acestui fapt, politicienii români au continuat să direcţioneze sume mari de bani în construirea de noi biserici. Aceasta include şi donaţia a 11 hectare în centrul Bucureştiului şi fonduri pentru construirea noii catedrale", spune Tessa Dunlop.

Corespondentul BBC, citat de ziare.com afirma că relaţia dintre stat şi religie este avantajoasă pentru ambele părţi. Nu se ştie exact câţi bani primeşte Biserica Ortodoxă în fiecare an de la stat. Anual, Guvernul român alocă un milion de euro pentru salariile preoţilor, însa Biserica mai primeşte milioane de euro şi din alte surse, precum autorităţile locale sau diverse companii.

În ultimii 20 de ani, potrivit prevederilor legale în vigoare, sprijinul financiar din partea autorităţilor de stat centrale şi locale s-a acordat nu doar pentru Catedrala Mântuirii Neamului, ci şi pentru alte catedrale sau biserici mari din ţară, ortodoxe sau ale altor confesiuni, precizează Agenţia de ştiri Basilica.

În ce priveşte noua Catedrală care urmează să se construiască în Bucureşti, costul lucrărilor, până la etapa roşu-gri (fără finisaje), a fost estimat, în 2010, la 100 de milioane de euro cu TVA, între timp, obţinându-se o reducere a costurilor de 20%, ajungându-se la sumă totală de 80 de milioane de euro, a declarat reprezentantul BOR .

Lucrările realizate la infrastructura viitoarei Catedrale au fost terminate în doi ani, până în anul 2015 urmând a fi realizată suprastructura la faza roşu-gri, inclusiv tencuitul, conform declaraţiilor purtătorului de cuvânt al BOR.

În context, menţionăm că în oraşul Ghimbav, s-a construit o biserică de 1 milion de euro care are cupole din inox poleit cu aur, în schimb în oraş nu există nicio grădiniţă cu program prelungit, nicio creşă, nici o policlinică, nici un cămin de bătrâni, ci există doar un dispensar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor