Indulgenţele papale nu se împart pe Twitter

.
. (Nicholas Kamm / AFP / Getty Images)

Twitter, un mijloc de comunicare ca atâtea altele, nu schimbă condiţiile de 'acordare a indulgenţelor', ci trebuie îndeplinite actele de devoţiune cerute. Întrebarea pusă unui prelat cu privire la Zilele Mondiale ale Tineretului a fost la originea unei confuzii, scrie lefigaro.fr.

În urma unei neînţelegeri de comunicare a Vaticanului s-a crezut că papa Francisc s-a hotărât să distribuie cu generozitate indulgenţe prin contul său Twitter, cu ocazia Zilelor Mondiale ale Tineretului de la Rio. Realitatea este însă mult mai nuanţată. Cu ocazia marilor întâlniri - sărbători religioase, jubilee, Zile Mondiale ale Tineretului, pelerinaje -, Biserica catolică obişnuieşte să decreteze atribuirea de 'indulgenţe în masă' tuturor celor care participă, cu condiţia să respecte nişte reguli precise: să facă pelerinaj, să asiste la o slujbă, să se roage pentru papă şi să mărturisească.

Acordarea de indulgenţe este un obicei catolic combătut dintotdeauna de protestanţi şi care se referă la 'salvarea eternă': Biserica catolică a considerat mereu că numai prin ea se pot ierta păcatele, potrivit unui mandat încredinţat de Isus Sfântului Petru. Astfel, când cineva se confesează unui preot, păcatele îi sunt iertate, biserica spunând că omul şi-a 'restabilit' relaţia cu Dumnezeu. Tot biserica susţine însă că 'efectele umane ale păcatului' nu se şterg. Chiar dacă omul este iertat după mărturisire, el nu va putea repara tot răul pe care l-a făcut celorlalţi sau sie însuşi. Ca atare, indulgenţa acordată cu o ocazie ca Zilele Mondiale ale Tineretului se aplică spiritual consecinţelor răului făcut de cineva - şi nu asupra păcatului ca atare.

Biserica a spus mereu, referindu-se la cei care nu se pot deplasa la locurile de pelerinaj, că cine 'se alătură spiritual' şi urmăreşte pelerinajul prin mijloace de comunicare (presă, radio, TV, internet) - dar şi îndeplinind actele de devoţiune cerute - poate 'primi şi el indulgenţa' la distanţă.

Confuzia de săptămâna trecută a pornit de la întrebarea pusă unui prelat dacă cei care urmăresc Zilele Mondiale ale Tineretului pe Twitter pot primi indulgenţe. Da, a răspuns omul bisericii, dar cu condiţia să îndeplinească actele de devoţiune cerute. El ar fi trebuit poate să adauge că Twitter, un mijloc de comunicare ca atâtea altele, nu aduce nimic nou faţă de radio sau televiziune. Întrebarea şi răspunsul limitându-se la Twitter, s-a înţeles că a apărut în Biserică o noutate extraordinară. Nu este deloc aşa, încheie lefigaro.fr.