Guvernul dublează numărul de soldaţi pentru a menţine controlul Bangkokului

Sârma ghimpată în faţa unui punct de securitate din Bangkok, Tailanda, 29 ianuarie 2014.
Sârma ghimpată în faţa unui punct de securitate din Bangkok, Tailanda, 29 ianuarie 2014. (Paula Bronstein / Getty Images)
Adam Forsythe
30.01.2014

Armata Tailandeză va creşte numărul soldaţi staţionaţi în Bangkok înaintea alegerilor prezidenţiale de duminică, după ce protestatarii anti-guvernamentali au precizat că vor boicota alegerile în campania lor de a o răsturna de la putere pe Yingluck Shinawatra, actualul premier, conform Reuters.

Decizia guvernului de a continua, în ciuda denunţărilor repetate, alegerile programate pe data de 2 februarie a inflamat şi mai mult tensiunile din Bangkok. Oraşul este practic asediat de protestatarii care au blocat intersecţiile principale şi au forţat multe sedii de ministere să-şi închidă uşile în această lună.

Numărul soldaţilor ce vor monitoriza Bangkokul înaintea alegerilor va fi dublat la aproximativ 10.000. Aceştia vor fi răspândiţi în locurile de protest deoarece există oameni care ”instigă la violenţă,” conform purtătorului de cuvânt guvernamental Winthai Suvaree.

Mai multe sedii de votare din Bangkok şi din sudul ţării au fost blocate de protestatari preventiv încă de pe data de sâmbătă.

La cererea premierului, oraşul a fost pus sub stare de urgenţă timp de 60 de zile pe data de 22 ianuarie. În ciuda protestelor anti-guvernamentale paşnice, 10 persoane au murit şi peste 500 sute au fost rănite din rândul protestatarilor, conform Centrului Medical Erawan.

Protestatarii au ieşit pe străzile capitalei în luna noiembrie, deşi conflictul durează de aproape 8 ani. Clasa de mijloc şi elitele împreună cu susţinătorii Monarhiei, protestează împotriva premierului Yingluck Shinawatra pe care o acuză de corupţie, precum şi de faptul că încearcă să conducă împruenă cu fratele ei, fostul premeier Thaksin Shinawatra. Thaksin a fugit în Dubai după ce a fost debarcat de armată, în urma condamnărilor pentru actele de corupţie din timpul mandatului său de premier.

Liderul protestului, politicianul Suthep Thaugsuban, a cerut desfăşurarea unei reforme politice înaintea alegerilor cu scopul de a eradica influenţa lui Thaksin şi a familiei sale.

Se estimează că partidul condus de Yingluck Shinawatra va câştiga alegerile detaşat însă principala opoziţie va boicota voturile. Opoziţia speră ca în urma alegerilor să nu existe destui candidaţi pentru a completa cvorumul din parlament necesar pentru alegerea unui nou guvern.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor