Bombe nucleare, soldaţi americani, sechestraţi de Erdogan la baza de la Incirlik. Oficiali turci încep să acuze SUA pe faţă

Deşi de patru zile baza americană de la Incirlik este închisă, iar alimentele şi apa în interiorul bazei sunt deja raţionalizate strict, niciun reprezentant american nu a ridicat oficial problema cu autorităţile turce. Pentru a complica şi mai mult situaţia, premierul turc a insinuat că americanii s-ar fi aflat în spatele loviturii de stat eşuate de săptămâna trecută.
Baza aeriană de la Incirlik, sudul Turciei. (Captură Foto)
Andrei Popescu
21.07.2016

Aproximativ 1.500 de piloţi americani şi familiile lor au fost blocaţi în baza aeriană de la Incirlik din sudul Turciei, împreună cu un stoc de bombe nucleare tactice, de când preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a strivit sâmbătă o aparentă tentativă de lovitură de stat. Astfel, în zilele care au urmat puciului, nicio lovitură aeriană împotriva grupului jihadist Statul Islamic în Siria şi Irak nu a fost lansată de la această bază.

Conform Zero Hedge, această situaţie extraordinară, în care un mare grup de personal militar american este practic ţinut captiv de un guvern aliat, ar fi fost discutată în timpul unei convorbiri telefonice care a avut loc marţi între preşedintele american Barack Obama şi omologul său turc Erdogan.

Cel mai bizar aspect legat de evoluţia cazului este că niciun oficial american nu a discutat public despre întreaga situaţie – nici chiar cei mai vocali critici ai administraţiei din convenţia Republicană, care tocmai l-a nominalizat pe Donald Trump în cursa prezidenţială.

Conform unor surse militare citate de Debka, buncăre adânci localizate în apropierea pistelor de aterizare găzduiesc bombe nucleare tactice B61.

În cadrul masivei campanii de epurare pe care Erdogan o desfăşoară în fiecare colţ al ţării sutele de ofiţeri de poliţie însoţiţi de achetatori ai Ministerului Justiţiei şi biroului Procuraturii Generale, aceştia sunt singurele persoane cărora li se permite să pătrundă în baza aeriană strategică şi doar în caz de urgenţă ar putea cineva părăsi baza, după o coordonare cu autorităţile turce.

Baza de la Incirlik se află practic sub asediul unor contingente mari poliţieneşti, fiind lăsată fără curent electric de câteva zile, ci doar cu generatoarele locale, care vor rămâne în scurt timp fără combustibil. Această presiune pare să fie metoda lui Erdogan de a transforma sute de americani aflaţi la bază în ostatici pentru a forţa Washingtonul să îl extrădeze pe clericul musulman Fethullah Gulen, pe care îl acuză de orchestrarea puciului eşuat.

Victimele strategiei de şantaj aplicate de Erdogan sunt câteva unităţi americane staţionate la baza de la Incirlik. Ele includ sectoare precum inginerie, comunicaţii, logistică, control aerian, un spital militar cu centre medicale şi operaţionale, transport aerian şi altele.

Comandantul bazei şi al escadronului turcesc, generalul de brigadă Bekir Ercan, se află sub arestat, suspectat că ar fi avut un rol important în planificarea şi executarea puciului eşuat, prin stabilirea avioanelor şi elicopterelor folosite de pucişti. De asemenea, el este considerat responsabil de dispariţia unui număr mare de avioane şi acuzat că ar fi ajutat echipele aeriene să fugă în Grecia.

Ercan este unul dintre cei peste 6.000 de membri ai personalui militar, inclusiv generali, ce au fost arestaţi pe baza suspiciunii de complicitate activă la tentativa de lovitură de stat.

Până miercuri, peste 50.000 de persoane au fost arestate, concediate sau suspendate din funcţii şi slujbe de către guvernul turc, inclusiv 9.000 de ofiţeri de poliţie. În plus, aproximativ 3.000 de judecători au fost suspendaţi şi măsurile au fost extinse şi în ceea ce priveşte profesori, decani de la universităţi şi membri ai mass mediei care sunt acuzaţi că ar avea legături cu Gulen.

Temerile privind soarta piloţilor şi soldaţilor americani blocaţi la Incirlik şi a focoaselor nucleare au fost amplificate de comentariile făcute marţi de doi oficiali de top ai regimului Erdogan.

Premierul turc Binali Yildirim a insinuat că americanii ar putea fi consideraţi parteneri, cel puţin pasivi, la conspiraţie, luând în considerare că puciştii s-au folosit de baza de la Incirlik pentru a trimite şi înarma avioane staţionate acolo pentru interceptarea avionului preşedintelui (lucru care nu a avut loc până la urmă) şi pentru bombardarea clădirii Parlamentului din Ankara (lucru care s-a întâmplat).

Ministrul turc al Muncii Suleyman Soylu a fost mai explicit: “În spatele acestei lovituri se află America”, pe contul său de Twitter.

Prudenţa administraţiei Obama cu privire la impasul creat la baza aeriană pare să derive din temerile împărtăşite de Riad, Cairo şi Ierusalim că actuala campanie de epurare stalinistă desfăşurată în toate ramurile guvernului şi toate straturile societăţii de către liderul autocratic al Turciei face parte dintr-o revoluţie musulmană cuprinzătoare ce are loc în Turcia.

În acest caz, eventualele mişcări greşite din partea Washingtonului ar putea grăbi procesul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor