Nave ale Marinei turce date dispărute de la începerea puciului. Amiralii - de negăsit

Misterul în jurul tentativei de lovitură de stat din Turcia continuă să se adâncească, câteva dintre navele de luptă turceşti fiind date dispărute de la evenimentele din weekend.
Nave de luptă turceşti.
Nave de luptă turceşti. (Captură Foto)

Câteva nave ale Marinei turceşti sunt încă dispărute iar comandanţii lor sunt suspectaţi de implicare în puciul împotriva preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Amiralul Veysel Kosele, comandantul Marinei turceşti, a dispărut de pe radar de la tentativa de lovitură de stat de vineri noaptea, a declarat o sursă pentru ziarul The Times.

În prezent, nu se ştie dacă amiralul Kosele a făcut parte din puci sau a fost păcălit să urce pe navă după ce conspiratorii i-ar fi comunicat că are loc un atac terorist, ca apoi să fie luat ostatic, au sugerat rapoartele media locale.

Cele 14 nave date dispărute aparent operau în Marea Egee sau Marea Neagră şi nu au încercat să ia contactul cu biroul Marinei sau să raporteze înapoi în port.

Există suspiciuni că navele s-ar putea îndrepta spre porturile greceşti. Sâmbătă, opt ofiţeri militari turci au luat un elicopter spre Grecia pentru a primi azil.

Agenţia de ştiri de stat a Turciei a declarat că tribunalele au ordonat ca 85 de generali şi amirali să fie întemniţaţi până la începerea proceselor pentru rolurile pe care le-ar fi jucat în puciul eşuat. Alte câteva zeci de persoane sunt încă interogate.

Agenţia de ştiri Anadolu a declarat că printre persoanele arestate oficial se află fostul comandant al forţelor aeriene, generalul Akin Ozturk, suspectat a fi liderul revoltei, şi generalul Adem Hududi, comandantul celei de-a Doua Armate a Turciei, care este însărcinat cu contracararea posibilelor ameninţări la adresa Turciei din partea Siriei, Iranului şi Irakului.

Autorităţile au arestat mii de persoane suspectate de implicare în tentativa de lovitură de stat, în care 208 susţinători guvernamentali şi 24 de pucişti au fost ucişi.