Bombardierele Rusiei, ”foarte agresive” în Europa şi America de Nord

Avioane militare ruse.
Avioane militare ruse. (youtube.)

Bombardierele nucleare ruse au efectuat săptămâna aceasta mai multe incursiuni în zonele defensive aeriene din Alaska şi nordul Europei, semnalând o intensificare ”agresivă” a ameninţărilor nucleare ale Rusiei, relatează Free Beacon.

Rusia a efectuat ”un exerciţiu de pregătire nucleară foarte agresiv”, a declarat fostul general al Forţelor Aeriene americane Thomas McInerney.

Şase avioane ruse, inclusiv două bombardiere nucleare Bear H, două avioane de vânătoare MiG-31 şi două avioane de alimentare IL-78, au fost interceptate miercuri de avioanele militare F-22 americane în interiorul zonelor defensive de identificare din vestul şi nordul statului Alaska, a declarat capitalul Jeff Davis, purtătorul de cuvânt al Centrului de Comandă Aerospaţială Nord American. Iar joi, două bombardiere Bears au fost interceptate de avioanele canadiene.

”Grupul de avioane ruse a făcut o rotaţie spre sud, manevrând apoi în vest spre Rusia”, a declarat Davis pentru Free Beacon.

Două zile mai târziu, bombardierele Bear au fost interceptate de avioanele de vânătoare canadiene CF-18 în vestul zonei de identificare aeriene canadiene din apropierea Beaufort Şea, nordul peninsulei Alaska, a declarat acesta.

Bombardierele ruse nu au intrat în spaţiul aerian al Statelor Unite, dar au zburat la 100 de kilometri de coasta alaskană şi la 74 de kilometri de linia de coastă canadiană, a adăugat purtătorul de cuvânt. În ambele instanţe, bombardierele ruse nu au intrat în spaţiul aerian suveran al vreunui stat, a adăugat acesta.

Unul din oficialii Apărării a declarat că activitatea bombardierelor ruse s-a desfăşurat concomitent cu vizita în Canada şi Statele Unite a preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko. Liderul ucrainean s-a aflat în Ottawa pentru întâlnirile cu liderii canadieni de miercuri. Acesta s-a întâlnit cu preşedintele Obama, joi.

Ucraina este implicată într-o confruntare cu Moscova în urma anexării militare ruse a peninsulei Crimeea şi a intervenţiilor militare din estul Ucrainei.

Marţi, bombardierele ruse Bearh H au efectuat exerciţiile de lansare a bombelor strategice în zona din nordul Europei şi au fost interceptate de avioanele de vânătoare din Norvegia, Danemarca, Marea Britanie, şi Olanda, au declarat pentru Free Beacon oficialii din Apărare.

”Avioanele de vânătoare NATO ... s-au ridicat de la sol pentru a identifica avioane necunoscute ce se apropiau de spaţiul aerian aliat”, a declarat un oficial militar al NATO, care a confirmat detaliile incidentului.

”Avioanele care se apropiau au fost identificate ca fiind două bombardiere Bear H Tu-95 ruse”, a declarat acesta. ”Zborurile ruse au avut punct de plecare din Marea Barenţ şi au trecut prin spaţiul internaţional în jos spre Marea Nordului şi spre coasta olandeză”.

Aparatele de zbor ruse au zburat în spaţiul internaţional ”în apropiere de teritoriul NATO”, dar nu au încălcat spaţiul aerian aliat, a precizat ofiţerul.

Alte incidente provocate de bombardierele ruse au inclus un exerciţiu cu rachete de croazieră efectuat de două bombardiere ruse la marginea coastei Canadei, la începutul lunii. Acest incident a avut loc concomitent cu summitul NATO din Ţara Galilor.

Centrul de Comandă Nordică al SUA şi Centrul de Comandă Aerospaţială au comunicat, în august, că bombardierele nucleare strategice ruse au sporit masiv incursiunile în zona de apărare aeriană a Statelor Unite.

Peste 16 zboruri ale bombardierelor ruse au fost urmărite şi interceptate de avioanele militare ale Statelor Unite şi ale Canadei într-o perioadă de 10 zile, numai luna aceasta.

Noua postură militară agresivă pare să fie un element al politicii de reîntoarcere a Rusiei înapoi la statusul său de imperiu sovietic al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Rusia, sub Putin, este implicată într-o sporire a armamentului nuclear pe scară largă care include noi rachete, submarine şi un nou bombardier.

Pe 10 septembrie, forţele navale ruse au efectuat o lansare test pentru noua rachetă balistică cu lansare de pe submarin.

Agenţia de stat rusă Interfax a raportat, la începutul săptămânii, că bombardierele ruse Tu-95 Bear şi Tu-22 Backfire C, care sunt capabile să lanseze rachete nucleare de croazieră, au completat mai multe misiuni ”de verificare rapidă a pregătirii” în Pacific.

Forţele armatei ruse au început să întărească de asemenea forţele militare din zona Arctică, după ce Moscova a hotărât să securizeze resursele din regiune.

Două baze militare sunt construite pe Insula Wrangel, în nordul Mării Chukchi din Orientul Îndepărtat rus, şi pe Cape Schmidt, de asemenea în Marea Chukchi, a raportat Moscow Times pe 8 septembrie.

Raportul susţinea că bazele făceau parte din eforturile Moscovei de a restaura prezenţa militară sovietică din zona bogată în resurse a Arcticului.

De asemenea, Rusia desfăşoară un nou atac cu submarine în regiune.