Bombardiere americane intră în zona de identificare a Chinei în timpul unor ample exerciţii militare ale marinei chineze

Racheta JASSM lansată dintr-un bombardier american B-1B.
Racheta JASSM lansată dintr-un bombardier american B-1B. (Captură Foto)

Două bombardiere tactice americane cu rază lungă de acţiune au intrat marţi în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) chineze, o manifestare aparentă de forţă făcută chiar în momentul în care marina chineză efectua o serie amplă de exerciţii simultane.

Trackerul de aviaţie Aircraft Spots a raportat că două bombardiere ale Forţelor Aeriene SUA B-1B Lancer au părăsit baza Andersen din Guam marţi dimineaţă şi au intrat în zona chineză din Marea Chinei de Est, după ce au realimentat în zbor în timpul misiunii.

Din moment ce modelele B1-B - care pot transporta cea mai mare sarcină utilă dintre toate bombardierele americane - nu sunt avioane de spionaj sau de luptă, publicaţia chineză South China Morning Post a sugerat că SUA au trimis un avertisment direct Chinei.

Conform normelor internaţionale, aeronavele care zboară peste astfel de zone ar trebui să notifice autorităţile competente înainte de a face acest lucru. Cu toate acestea, SUA şi Japonia nu recunosc revendicările Chinei asupra zonei.

Misiunea bombardierelor a coincis, de asemenea, cu desfăşurarea de ample exerciţii navale chineze în Marea Chinei de Sud, Marea Chinei de Est şi Marea Bohai. Analiştii militari citaţi de SCMP au declarat că exerciţiile erau un semnal din partea conducerii regimului comunist de la Beijing că Armata Populară de Eliberare este capabilă să conducă simultan operaţiuni comune, în diferite teatre militare.

Zonele se întâmplă să fie în imediata apropiere a Taiwanului.

Exerciţiile armatei chineze au fost anunţate indirect de Administraţia Chinei pentru Siguranţă Maritimă, care a emis notificări de avertizare a navelor cerându-le să stea departe de o zonă situată de la capătul sudic al Mării Galbene până la apele din apropierea insulei Hainan.

O altă zonă din Marea Chinei de Sud, în Golful Honghai, la sud-vest de Shanwei, în sudul provinciei Guangdong, a fost restricţionată traficului de marţi dimineaţa până seara devreme pentru „pregătire militară”. Golful Honghai se află la aproximativ 100 km de Insula Pratas, controlată de Taiwan, care este, de asemenea, revendicată de Beijing.

Citat de SCMP, comentatorul militar Song Zhongping din Hong Kong a spus că exerciţiile navale ar implica probabil lansări de rachete. „Raza de 5 km [a zonelor restricţionate] indică faptul că loviturile urmează să testeze abilitatea de a lovi cu mare precizie”, a declarat Song, fost instructor al artileriei chineze.

Song a spus că exerciţiile au indicat că PLA ar putea mobiliza forţe în diferite regiuni „în caz de urgenţă”.

„Ciocnirile militare neaşteptate se pot întâmpla oriunde şi, dacă conflictul va avea loc în strâmtoarea Taiwan, conflictul ar putea escalada rapid într-o confruntare militară pe scară largă, iar armata chineză trebuie să poată contraataca în cel mai rău scenariu”, a spus el.

John Bradford, un coleg specializat în probleme de securitate maritimă la Şcoala de Studii Internaţionale S. Rajaratnam de la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore, a declarat că, ţinând patru exerciţii în acelaşi timp, marina chineză îşi arăta clar disponibilitatea militară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe