Beijing-ul primeşte cu neplăcere vestea numirii noului secretar al Apărării

Secretarul interimar al Apărării, gen. (r) Cristopher Miller
Secretarul interimar al Apărării, gen. (r) Cristopher Miller (Chip Somodevilla / AFP / Getty Images)

După demiterea secretarului Apărării, Mark Esper, la începutul acestei săptămâni, publicaţia South China Morning Post, aparţinând magnatului chinez Jack Ma, raportează că liderii comunişti de la Beijing sunt îngrijoraţi de evoluţia dramatică a ocupantului poziţiei de şef al Pentagonului, care ar ridica dramatic riscul unui conflict accidental sau care, cel puţin, semnalează o abordare mai dură a administraţiei Trump în următoarele 70 de zile la Casa Albă.

Publicaţia a scris, de asemenea, că numirea lui Christopher Miller în funcţia de secretar interimar al Apărării, ridică, de asemenea, îngrijorări serioase. Zhou Chenming, analist militar chinez cu sediul la Beijing a avertizat despre „posibile aventuri militare” legate de Taiwan după schimbarea lui Esper.

Vorbind despre noul secretar interimar al Apărării, Zhou a subliniat că "Miller are multă experienţă în cadrul forţelor speciale. El a fost membru al forţelor speciale şi le-a comandat, fiind specializat în atacuri surpriză şi operaţiuni riscante".

Beijingul l-a considerat pe Esper ca având o influenţă mai stabilă asupra Pentagonului şi a cabinetului lui Trump. Luna trecută, Pentagonul a fost de acord să grăbească discuţiile cu privire la deschiderea unei linii directe de „comunicare de criză” cu oficialii armatei chineze.

Zhou a citat în continuare cazul exerciţiilor de asigurare a „libertăţii de navigaţie” pe care SUA le desfăşoară în apropierea Chinei, precum şi exerciţiile comune SUA-Taiwan care, deşi au rămas mult timp „neoficiale” şi nedeclarate, au devenit acum pentru prima dată „oficiale”.

O sursă militară chineză nenumită a declarat în continuare pentru SCMP: "Conducerea PLA [Armatei Partidului Comunist Chinez, n.r.] se întreabă dacă persoane din armata americană vor risca şi cauza conflicte accidentale cu armata chineză, în special în Marea Chinei de Sud, după demiterea lui Esper".

Se pare că o abordare SUA mai îndrăzneaţă se face simţită în regiune, după cum relatează presa taiwaneză: „Comandamentul naval din Taiwan (9 noiembrie) a confirmat luni că un contingent de puşcaşi marini americani a sosit la invitaţia armatei taiwaneze şi va începe instruirea trupelor taiwaneze timp de patru săptămâni, marcând prima recunoaştere publică a antrenamentelor marine ale SUA în Taiwan în ultimii 40 de ani".

Între timp, la Washington, unii oficiali din domeniul Apărării şi comunităţii de informaţii şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că Trump se va simţi mai liber şi îşi poate asuma riscuri cu eventuale acţiuni potenţial provocatoare împotriva Chinei sau Iranului, după ce oficiali cheie din conducerea civilă a Pentagonului şi-au dat demisia sau au fost demişi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe