Secretarul american de stat: Taiwanul nu este parte a Chinei

Secretarul american de stat Mike Pompeo
Secretarul american de stat Mike Pompeo (Sean Gallup/Getty Images)

În timpul unei apariţii prin telefon în timpul programului de radio Hugh Hewitt Show, joi, secretarului de stat Mike Pompeo i s-a cerut să comenteze angajamentele SUA faţă de securitatea Taiwanului şi opiniile unor elemente radicale ale Partidului Comunist Chinez care consideră că Taiwanul ar trebui „luat cu forţa, dacă este necesar. ”

Ca răspuns, Pompeo a spus că este important să „fim atenţi la cuvintele pe care le folosim”.

„Taiwanul nu este parte a Chinei şi acest lucru a fost recunoscut prin munca pe care administraţia [fostului preşedinte american Ronald] Reagan a făcut-o pentru a stabili politicile la care Statele Unite au aderat acum de trei decenii şi jumătate, iar Reagan a făcut acest lucru sub ambele administraţii”, a spus el, referindu-se la aşa-numitele "şase promisiuni ale lui Reagan" făcute Taipei-ului în 1982.

„De fapt, cred că acest lucru este de fapt bipartizan. Cred că înţelegerea a faptului că acesta este un model pentru democraţie pentru care oamenii care trăiesc în Taiwan ar trebui să fie lăudaţi” el a spus.

„Aţi văzut anunţurile noastre cu privire la vânzarea de arme către Taiwan pentru a-i ajuta în ce priveşte apărarea. Toate aceste lucruri sunt concepute pentru a respecta promisiunile făcute între, sincer, China şi poporul taiwanez ”, a adăugat el.

Pompeo a subliniat, de asemenea, importanţa dialogului cvadrilateral de securitate în SUA, Australia, India şi Japonia, spunând că va construi un set de înţelegeri comune care să ofere o securitate sporită în regiune pentru călătorii şi navigaţie.

Declaraţia lui Pompeo nu a rămas fără răspuns din partea regimului comunist. Ministerul de Externe a declarat că China va ataca oricare acţiuni care îi subminează interesele principale.

Vorbind la Beijing, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Wang Wenbin, a declarat că Taiwanul este o parte inalienabilă a Chinei şi că Pompeo dăunează în continuare legăturilor SUA-China.

„Îi spunem solemn lui Pompeo şi celor din jur că orice comportament care subminează interesele centrale ale Chinei şi care interferează cu afacerile interne ale Chinei va fi întâmpinat cu un contraatac hotărât de către China”, a spus el, fără a elabora.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe