Washingtonul anunţă o nouă vânzare de arme către Taiwan

Casa Albă, Washington DC
Casa Albă, Washington DC (Tasos Katopodis/Getty Images)

Administraţia Donald Trump a anunţat, luni, o nouă vânzare de armament către Taiwan cu o valoare totală estimată la 2,4 miliarde de dolari. Evoluţia, de natură să trimită un semnal dur regimului comunist chinez, survine după ce, săptămâna trecută, Casa Albă a aprobat vânzarea de echipamente militare Taiwanului în valoare de peste un miliard USD.

În ziua în care China a anunţat sancţiuni împotriva producătorilor americani de armament implicaţi în vânzarea în Taiwan a unor rachete defensive de coastă de ultimă generaţie, Departamentul de Stat a anunţat că a aprobat vânzarea altor 100 de rachete din generaţia precedentă.

Noua tranzacţie se referă la 100 de sisteme de apărare de coastă Harpoon, care pot susţine până la 400 de rachete RGM-84L-4, cu o rază de acţiune scurtă, de maxim 125 de kilometri.

Rachetele pot fi staţionate pe platforme fixe sau montate pe camioane.

În pofida faptului că Taiwanul este autoguvernat cu ajutorul unui sistem democratic, are o politică externă bine conturată şi monedă proprie, Partidul Comunist Chinez insistă că este doar o provincie rebelă şi a promis în nenumărate rânduri că va lua măsuri - inclusiv militare - pentru a aduce teritoriul la "patria-mamă".

Pe de altă parte, administraţia Trump a demonstrat intenţia de a oferi Taiwanului măcar accesul la tehnica de apărare care să-i permită să stăvilească eventualele încercări de invazie din partea regimului comunist chinez.

Săptămâna trecută, Casa Albă a anunţat acorduri de vânzare de armament în valoare de 1,8 miliarde de dolari, constând în principal în 135 de rachete defensive Slam-ER, cu o rază de acţiune suficientă pentru a atinge China.

Beijingul a anunţat, luni, introducerea de sancţiuni împotriva companiilor, persoanelor şi entităţilor americane implicate în proiectul de vânzare de arme în valoare de 1,8 miliarde de euro Taiwanului.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, Zhao Lijian, a anunţat că producătorii de armament Lockheed Martin, Boeing Defense şi Raytheon sunt ţinta unui pachet nespecificat de sancţiuni din partea Chinei.