SUA aprobă un acord de vânzare de rachete în valoare de 1 miliard USD către Taiwan

Preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen vorbind de ziua naţională, 10 octombrie 2020
Preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen vorbind de ziua naţională, 10 octombrie 2020 (Biroul de presă al preşedinţiei taiwaneze)

Administraţia Trump a aprobat vânzarea de arme avansate în valoare de peste un miliard de dolari Taiwanului, o evoluţie care va înfuria China şi va exacerba şi mai mult tensiunile dintre Washington şi Beijing, deja ridicate în urma dosarelor precum disputele comerciale, controlul comunist asupra oraşului Hong Kong, permiterea răspândirii virusului Wuhan în Occident şi pretenţiile Beijingului în Marea Chinei de Sud.

Departamentul de Stat a anunţat miercuri că a aprobat vânzarea a 135 de rachete de precizie pentru atacuri terestre, echipamente asociate şi instruire Taiwanului, pentru îmbunătăţirea capacităţii sale de apărare. Pachetul valorează puţin peste un miliard de dolari, se arată într-un comunicat. Rachetele sunt fabricate de Boeing.

„Acordul serveşte intereselor naţionale, economice şi de securitate ale SUA, susţinând eforturile continue ale destinatarului de a-şi moderniza forţele armate şi de a menţine o capacitate defensivă credibilă”, a declarat Departamentul într-un comunicat. „Va contribui la îmbunătăţirea securităţii destinatarului şi va contribui la menţinerea stabilităţii politice”, precum şi la echilibrul militar şi progresul economic în regiune.

„Destinatarul va putea folosi un sistem extrem de fiabil şi eficient pentru a-şi spori eficacitatea luptei de război, după cum este necesar, care poate contracara sau descuraja agresiunile prin precizie demonstrată împotriva ţintelor de suprafaţă", a spus acesta.

Taiwan se confruntă cu ameninţări cu invazia din partea Partidului Comunist Chinez, însoţite, în ultimele luni, de hărţuiri ale avioanelor chineze care trec deseori peste Strâmtoarea Taiwanului. Administraţia Trump a intensificat sprijinul militar şi diplomatic pentru Taiwan în ultimele luni, inclusiv oferind un sprijin semnificativ conducerii Taiwanului în combaterea pandemiei coronavirusului.

Partidul Comunist Chinez consideră Taiwanul, denumit oficial Republica Chineză (ROC), o provincie rebelă a Chinei şi refuză să-i recunoască suveranitatea, regimul urmărind să controleze insula chiar prin forţa militară, dacă este necesar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe