Bolojan spune că nu a încălcat Constituţia când i-a făcut campanie lui Crin Antonescu: Eu niciodată nu am fost un ipocrit

Preşedintele interimar al Românei, Ilie Bolojan, a susţinut, în emisiunea "Insider Politic" de la Prima TV, că nu a a încălcat Constituţia atunci când a apărut în campania electorală pentru prezidenţiale alături de candidatul coaliţiei PSD-PNL-UDMR Crin Antonescu, pe care a anunţat public că îl votează la alegeri.
"Nu am încălcat-o, şi eu, niciodată, nu am fost un ipocrit de când sunt în politică de 20 de ani. De ce? Dacă aţi văzut, şi la primărie, şi la Consiliul Judeţean, şi la Preşedinţia României, am păstrat caracterul neutru al acestor instituţii. În administraţia publică locală am făcut exclusiv administraţie, aici nu fac decât să onorez această funcţie şi nu am încurcat niciodată partea de responsabilităţi şi instituţia Preşedinţiei nu a fost implicată deloc în campania prezidenţială şi asta o să fac până în ultima clipă, din respect pentru cetăţenii României, din respect pentru opţiunile lor diferite, asta este o chestiune certă.
Eu am căutat întotdeauna să le spun la oameni adevărul, adevărul care poate nu sună bine, care îţi creează probleme, şi nu lucrurile pe care ştiu că oamenilor le-ar plăcea să le audă, pentru că sunt studii sociologice pentru asta sau în general sună bine.
Omul Ilie Bolojan are dreptul la opţiune. Şi atunci am spus, şi nu mă ascund de această chestiune, eu în aceste alegeri îl voi vota pe Crin Antonescu, dar nu am făcut campanie pentru asta, nu am demolat ceilalţi candidaţi şi cred că pot să spun că un cetăţean, aşa cum fiecare are drepturi, că am încredere într-un candidat, dacă îl cunosc de peste 20 de ani, cred că este un om responsabil, un om echilibrat, care înţelege că preşedintele României trebuie să colaboreze cu o majoritate parlamentară. Şi eu personal cred că voi putea lucra cu dânsul în anii următori. Dar asta nu înseamnă deci că am încălcat ceva şi că nu am dreptul", a declarat Ilie Bolojan, citat de News.ro.
Liderul de la Cotroceni a explicat că i se pare "şi o formă de respect" pentru cei care au încredere în el să-şi spună punctul de vedere.
"La urma urmei, suntem oameni diferiţi, cu opţiuni diferite, dar una este să ai o poziţie personală şi alta este să bagi o instituţie în campanie şi să încurci lucrurile, ceea ce nu am făcut", a adăugat Bolojan.
Cât despre faptul că îndemnul său de a-l vota pe Crin Antonescu a fost decupat din interviu şi folosit de echipa de campanie a candidatului ca spot electoral, preşedintele interimar al României a precizat că nu vede o problemă cu acest lucru.
"Nu văd o problemă cât timp este marcată cu un caracter electoral. În acelaşi timp, în campanie, dacă vedeţi, fiecare candidat preia imagini cu ceilalţi candidaţi, de acum un an, de acum trei ani de zile, mai introduce tot felul de chestiuni (…) Oamenii au capacitatea lor de analiză, filtrează datele prin înţelegerea lor", a afirmat Ilie Bolojan.
Despre scenariul "Bolojan premier"
"M-aţi întrebat mai înainte dacă n-am încălcat Constituţia susţinând un candidat (pe Crin Antonescu - n.r.). Dar cei care-mi folosesc numele în campanie, propunându-mă premier, şi acum cinci luni de zile, în cealaltă campanie, şi acum, nu încalcă o regulă, dacă nu constituţională, măcar de bună-cuviinţă? Deja în turul doi erai abandonat, pentru că sigur că se înţelege care-i situaţia. Vedeţi, asta nu-i o problemă, ci doar dacă ai o opţiune corectă şi fair-play şi îţi respecţi nişte înţelegeri, poate părea o problemă. Din nou trebuie să fim foarte corecţi cu românii.
Niciun partid politic nu are mai mult de 25% în Parlament. Partidul politic care are cea mai mare pondere din această coaliţie, dar şi din Parlament, este PSD-ul. PNL-ul are o pondere de 15%, să spunem, da? Credem că este fezabil să ai un premier al cărui partid are o pondere de 15%?
Într-o situaţie normală, de stabilitate, ai nevoie ca partidul care are cea mai mare pondere să aibă premier, dar nu problema premierului este întotdeauna cea mai mare. Pentru că, aşa cum v-am spus, presupunem că ai cel mai bun premier, care vrea să facă, dar dacă trei miniştri, la cele mai importante ministere, sunt nişte catastrofe, credeţi-mă, n-au cum să meargă lucrurile. Că premierul nu poate să facă nici licitaţiile pentru lucrările de infrastructură, nici cele pentru baraje, ca să absorbim banii din PNRR. N-are cum, îţi trebuie echipe puternice. Deci problema este să fim realişti şi să fim conştienţi că premierul, în principal, îl va da întotdeauna partidul care are cea mai mare pondere.
Este o chestiune de bun simţ şi de normalitate. Deci nu creezi nişte speranţe deşarte pentru că îţi baţi joc de oameni. Sau foloseşti numele unui om în mod cel puţin incorect din punct de vedere politic. Asta este o problemă. A doua chestiune: problema nu este să ocupi un post de preşedinte, premier, preşedintele Senatului, simplu senator. Fă-ţi treaba! Du-te la şedinţe, susţine poziţii pertinente, pentru că schimbarea, într-o ţară, nu o face conducătorul respectiv sau un om care are o funcţie importantă. Depinde mult de el, dar schimbarea depinde de foarte mulţi oameni", a punctat Ilie Bolojan.