Boko Haram răpeşte circa 60 de persoane în nordul Camerunului
alte articole
Militanţii Boko Haram au atacat nordul Camerunului şi au răpit zeci de oameni, în timp ce un contingent de soldaţi din Ciad a sosit în ţara central africană pentru a se lupta cu aceşti terorişti care îşi au baza în Nigeria.
Un ofiţer al poliţiei cameruneze, vorbind sub protecţia anonimatului, a declarat că militanţii Boko Haram “au năvălit duminică în două sate din regiunea Tourou. Ei au incendiat locuinţe şi au răpit aproximativ 60 de oameni. Majoritatea acestora erau femei şi copii”.
Acesta a menţionat că atacul a provocat şi câteva victime, adăugând că armata cameruneză a lansat o operaţiune în urma acestui atac.
Mii de soldaţi din Ciad au sosit în Camerun prin oraşul nordic Yagoua şi s-au îndreptat spre oraşul camerunez Maroua.
Colonelul Didier Badjeck, purtător de cuvânt al armatei cameruneze, a declarat că soldaţii din Ciad vor fi trimişi în zona de război, la graniţa cu Nigeria, şi că aceştia vor lupta alături de forţele cameruneze.
Preşedintele camerunez Paul Biya a anunţat la 15 ianuarie că Ciadul va trimite forţe militare pentru a ajuta Camerunul să lupte împotriva militanţilor Boko Haram.
La 12 ianuarie, soldaţii camerunezi au ucis 143 de militanţi Boko Haram, după ce aceştia au desfăşurat o ofensivă asupra unei tabere militare din oraşul nordic Kolofata, situat la aproximativ 840 km nord-est de capitala cameruneză Yaounde.
De asemenea, Camerunul a lansat lovituri aeriene împotriva grupării Boko Haram la 28 decembrie, după ce aproape 1.000 de militanţi au atacat o tabără militară localizată în apropierea graniţei de nord a ţării. Soldaţii camerunezi din tabără au fost forţaţi să se retragă dar ulterior baza a fost recuperată.
La 7 ianuarie 2015 – data atacării revistei franceze de satiră Charlie Hebdo – grupul Boko Haram a lansat un atac de câteva zile asupra oraşului Baga, demolând clădiri şi măcelărind în mod sistematic civilii. Rezidenţii care încercau să fugă erau vânaţi şi ucişi. Martorii spun că întregul oraş a fost cuprins de incendii şi străzile erau pline cu cadavre. În cele din urmă, armata a respins atacul militanţilor. Deşi, unii analişti susţin că ar putea fi vorba de aproape 2.000 de victime, guvernul nigerian a declarat că au fost ucise “doar” 150 de persoane.
Gruparea Boko Haram, al cărei nume înseamnă “Educaţia Occidentală este interzisă”, s-a evidenţiat în luna aprilie 2014, odată cu răpirea a sute de liceene în Nigeria. De atunci, această grupare islamistă radicală şi-a intensificat atacurile în nord-estul acestei ţări, unde doreşte să instaureze un 'califat', conform Agerpres.
Trupele nigeriene s-au dovedit incapabile să facă faţă luptelor cu insurgenţii Boko Haram, care au pătruns şi în Camerun, unde se confruntă cu armata. Gruparea islamistă ameninţă, de asemenea, alte două state vecine cu Nigeria, respectiv Ciad şi Niger.