Grupurile jihadiste, responsabile de moartea a peste 5.000 de persoane în luna noiembrie
alte articole
Peste 5.000 de persoane au fost ucise în luna noiembrie de către grupurile jihadiste, cele mai multe victime fiind din Irak, urmat de Nigeria, Afganistan şi Siria, scrie în ediţia sa de joi cotidianul britanic The Guardian.
Potrivit BBC World Service şi King's College London, ale căror echipe au strâns datele pentru noiembrie, în luna respectivă s-au înregistrat 664 de incidente, bilanţul total al victimelor fiind de 5.042, reprezentând în medie 168 de decese pe zi şi aproape de două ori mai mult decât numărul persoanelor ucise în atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA.
După Irak, Nigeria, Afganistan şi Siria, pe locul al cincilea se află Yemen şi Somalia, cu câte 37 de incidente fiecare.
Datele prezentate oferă o perspectivă unică privind costurile umane, intensitatea, amploarea şi distribuţia geografică a unui fenomen care a acaparat atenţia media şi conduce agenda politică şi de securitate în întreaga lume.
Atentatele sinucigaşe - 650 - s-au soldat cu cele mai multe victime în comparaţie cu orice altă metodă.
Potrivit lui Peter Neumann, de la King's College şi autor al lucrării ''The New Jihadism: A Global Snapshot'', este pentru prima dată când se întocmeşte un bilanţ global de acest fel şi este analizat atât de riguros.
Un număr de 16 grupuri şi-au asumat responsabilitatea comiterii atacurilor sau au fost identificate drept autorii lor. Deloc surprinzător, cele mai multe atacuri (44% din total) au fost atribuite Statului Islamic (SI), care acţionează în primul rând în Irak şi Siria, grupul fiind responsabil de moartea a 2.206 de persoane în 308 incidente.
Cel de-al doilea grup este Boko Haram din Nigeria (801 morţi în 30 de atacuri). Urmează talibanii din Pakistan, responsabili de moartea a 720 de persoane în 151 de atacuri, Al-Qaeda în Peninsula Arabică (AQAP), cu 410 morţi în 35 de incidente în Yemen, şi Al-Shabaab, care a ucis 266 de persoane în 41 de atacuri în Somalia şi Kenya.
Conform datelor, majoritatea victimelor - 2.079 - sunt civili, iar 1.952 dintre ele - militari, poliţişti sau oficiali. Din totalul morţilor, 935 sunt jihadişti, iar 76 rămân necunoscuţi.