Bogdan Diaconu: semnal de alarmă pentru românii din Valea Timocului (Video)

Vicepreşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, deputatul PSD Bogdan Diaconu, a vorbit, marţi, o conferinţă de presă cu tema „Bisericile româneşti în Valea Timocului sub ameninţarea autorităţilor sârbe”, despre datoria morală a statului român de a susţine comunităţile româneşti din afara graniţelor, care, din cauza unor conjuncturile istorice nedrepte, au ajuns să trăiască, în afara ţării şi se zbat pentru a-şi păstra identitatea naţională.
Bogdan Diaconu si Eugen Popescu la conferinta despre romanii din Valea Timocului. (Ioana Florea / Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
08.07.2014

Materialul video poate fi urmărit pe pagina originală a articolului Epoch Times România.

Vicepreşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, deputatul PSD Bogdan Diaconu, a ţinut, marţi, o conferinţă de presă cu tema „Bisericile româneşti în Valea Timocului sub ameninţarea autorităţilor sârbe”, despre datoria morală a statului român de a susţine comunităţile româneşti din afara graniţelor, care, din cauza unor conjuncturi istorice nedrepte, au ajuns să trăiască în afara ţării şi se zbat pentru a-şi păstra identitatea naţională.

La conferinţă au participat şi directorul Centrului Român de Studii şi Strategii, Eugen Popescu, şi părintele Boian Alexandrovici, liderul luptei pentru păstrarea identităţii romaneşti din Valea Timocului, venit special în România pentru a prezenta problemele cu care se confruntă comunităţile româneşti din Serbia.

„După cum ştiţi în urmă cu două luni de zile am iniţiat o serie de conferinţe de presă în care am anunţat că voi avea invitaţi din rândul comunităţilor româneşti din jurul graniţelor României pentru a afla şi a aduce în atenţia presei de la Bucureşti problemele adevărate cu care se confruntă comunităţile din jurul graniţelor noastre, probleme reale, grave. Aceste comunităţi se zbat pentru a-şi păstra identitatea naţională, iar noi, ca reprezentanţi ai statului român suntem obligaţi să facem mai mult pentru aceste comunităţi şi pentru lupta lor de zi cu zi pentru a fi români”, a declarat Bogdan Diaconu.

„România are obligaţia morală faţă de comunităţile româneşti care nu au ales să părăsească graniţele României şi conjuncturile istorice nedrepte le-au adus să se afle, să trăiască, în afara ţării. Cu toţii suntem datori să avem grijă de aceste comunităţi, să li se respecte drepturile şi să menţină legătura cu pârtia-mamă”, a afirmat Bogdan Diaconu.

La rândul său, directorul Centrului Român de Studii şi Strategii, Eugen Popescu, a remarcat faptul că politica regională a României trebuie mult îmbunătăţită pentru a veni în sprijinul comunităţilor româneşti din afara graniţelor.

„Cei 30.000 de sârbi din România au avut un buget de 1 milioan de euro numai pentru activităţi culturale. Pentru românii din Serbia, statul român, pentru cei 300.000 de români din Serbia, cred că a alocat sub 100.000 de euro. State care au tradiţie în politica regională, dau un exemplu, Ungaria... Statul român a zis că nu poate să construiască un liceu pentru comunitatea de ceangăi, spre exemplu, în Bacău. Şi atunci a venit soţia preşedintelui maghiar, a târnosit locul, şi în doi ani de zile acolo a apărut un liceu maghiar. Deci ei s-au dus şi au făcut un liceu acolo unde statul român nu a vrut să le facă. Un liceu, în 2 ani de zile”, a precizat acesta.

Eugen Popescu a explicat că dacă statul român vede că nu se poate înţelege cu statul sârb, „se duce frumos şi alocă bani şi face unul, două, trei licee pentru cei 300.000 de români de acolo pentru că ştie că în 20 de ani de acum încolo aceşti români vor fi complet deznaţionalizaţi, fără şcoală”.

„Dacă vede statul român că nu se poate face nimic legat de mass-media, statul sârb nu este de acord să permită o redacţie în limba română la posturile de radio locale sau de televiziune, atunci statul româa ar trebui să se ducă şi să înfiinţeze el un post privat de radio în limba română acolo, în Serbia, aşa cum fac ungurii din Voivodina. Cei 300.000 de unguri din Voivodina au tipografii, au şcoli, au universitate, au posturi de radio, au reviste, au ziare, au de toate, toate finanţate în primă fază de Budapesta până au prins muşchi să negocieze cu Belgradul ca să le dea Belgradul bani. Acum îi finanţează şi Budapesta şi Belgradul”, a adăugat directorul Centrului Român de Studii şi Strategii.

Concluzia lui Eugen Popescu a fost că, din păcate, statul român nu a înţeles niciodată problema asta. „Acolo sunt români, trebuie să înţelegem lucrul asta. Nu este vina lor că frontiera este între noi şi ei. Au dreptul să rămână români. Este interesul major al statului român ca ei să rămână români”, a subliniat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor