Bodu supărat pe Canada din cauza vizelor
alte articole
Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu a solicitat Parlamentului European (PE) respingerea Acordului de liber-schimb cu Canada, din cauza faptului că această ţară a decis liberalizarea regimul vizelor doar pentru Republica Cehă, menţinând restricţia pentru cetăţenii români şi bulgari, reiese dintr-un comunicat remis agenţiei Mediafax.
Sebastian Bodu este de părere că o mobilizare generală a tuturor europarlamentarilor români şi bulgari este necesară pentru respingerea în PE a Acordului economic şi de liber-schimb dintre Uniunea Europeană şi Canada, iar în opinia lui forul legislativ nu ar trebui să accepte libera circulaţie a bunurilor şi a capitalurilor fără o liberă circulaţie a persoanelor.
În acelaşi timp, europarlamentarul român i-a transmis o scrisoare deschisă premierului canadian Stephen Harper, în care îşi arată dezacordul privind atitudinea Guvernului canadian de a ridica, vineri, vizele doar pentru cetăţenii cehi, motivul fiind de a nu periclita ratificarea în PE a acordului amintit.
Potrivit lui Sebastian Bodu, premierul canadian a decis ridicarea vizelor pentru Republica Cehă "doar pe argumente aritmetice, cu ignorarea criteriului formal de liberalizare, în speţă reducerea numărului de cereri de viză respinse, precum şi de faptul că noua lege canadiană a imigraţiei adoptată în scopul eliminării falselor cereri de azil nu a înlocuit vizele, cum era normal, ci s-a adăugat acestora".
"Nu este corect să pedepsiţi zeci de milioane de cetăţeni oneşti pentru câteva mii care crează probleme imigraţioniste prin falsa discriminare etnică pretinsă. (...) Am constatat însă cu tristeţe că aţi decis ridicarea vizelor doar pentru Republica Cehă, argumentând că Acordul economic şi de liber-schimb are nevoie de o largă susţinere în Parlamentul European", reiese din scrisoarea deschisă adresată premierului canadian.
Europarlamentarul român îi reproşează lui Stephen Harper că decizia de a ridica vizele pentru cetăţenii cehi nu a fost deloc motivată de "reducerea numărului de cereri de viză respinse, aşa cum ne-aţi repetat cu obstinaţie că acesta ar fi criteriul eliminării vizelor, inclusiv ulterior adoptării noii legislaţii privind imigraţia, ci de considerente pur aritmetice legate de votul în Parlamentul European".
"Nu vă ascund că o astfel de abordare este deranjantă atât faţă de cetăţenii români şi bulgari, faţă de guvernele lor, dar şi faţă de eurodeputaţii aleşi în aceste două state membre UE", a subliniat Sebastian Bodu.
Sebastian Bodu îi atrage atenţia Guvernului canadian că PE a adoptat, recent, rezoluţia de modificare a regulamentului 539/2001 care statuează activarea clauzei de solidaritate între toate statele membre UE în cazul în care un stat terţ refuză ridicarea vizelor faţă de un stat membru.
Pentru a intra în vigoare acest acord trebuie să fie ratificat de fiecare dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene şi de către Parlamentul European.
Stephen Harper a declarat, vineri, la Bruxelles: "Am decis să anulăm, în săptămânile următoare, obligativitatea vizelor de călătorie în Canada impuse cetăţenilor cehi".
Cehia anunţase anterior că nu va ratifica acest acord dacă problema vizelor nu va fi rezolvată. Canada decisese în 2009 să reintroducă regimul obligativităţii vizelor pentru cetăţenii cehi, care fusese scos în 2007, motivul acestei decizii fiind numărului "excesiv" de cereri de azil depuse de cetăţeni din această ţară, marea majoritate dintre care era romi care denunţau discriminări.
PE a adoptat, la 12 septembrie, o rezoluţie de modificare a Regulamentului UE referitor la vize, care statuează că UE poate reintroduce vizele pentru cetăţenii din SUA şi Canada, în cazul în care cele două state nu ridică obligativitatea vizelor pentru un stat membru al UE. Noua modificare va intra în vigoare în decurs de 24 de luni de la publicarea în Jurnalul Oficial al UE.
Textul adoptat cuprinde două amendamente.
"Mecanismul de reciprocitate" va intra în funcţiune în momentul în care o ţară terţă, ai cărei cetăţeni nu necesită viză pentru a călători în UE, aplică sau menţine obligativitatea vizelor pentru cetăţenii uneia sau mai multor state membre ale Uniunii. Acest mecanism implică o procedură îndelungată şi poate fi declanşat numai la cererea unui stat membru ai cărui cetăţeni au nevoie de vize pentru a călători în acele state.
"Mecanismul de suspendare" va face posibilă suspendarea temporară a vizelor pentru o ţară terţă, în cazul unei situaţii de urgenţă.
Românii şi bulgarii sunt singurii cetăţeni ai Uniunii Europene care au nevoie de viză pentru a călători în Canada.