UE poate anunţa o nouă liberalizare a regimului de vize cu Moldova

(photos.com)
Tatiana Chiriac
15.10.2013

O misiune a experţilor europeni, condusă de Directorul General al Directoratului pentru Afaceri Interne (DG Home) din cadrul Comisiei Europene, Stefano Manservisi, va evalua nivelul de îndeplinire de către Moldova a condiţiilor privind liberalizarea regimului de vize cu UE. Potrivit "Infotag", cu referire la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova, experţii se vor afla la Chişinău începând de luni.

Experţii vor examina îndeplinirea condiţiilor celei de-a II-a faze a Planului de Acţiuni Republica Moldova-UE privind liberalizarea regimului de vize, după care vor prezenta un raport ţărilor membre ale Uniunii Europene.

În baza raportului, va fi evaluat nivelul de pregătire al Moldovei pentru liberalizarea regimului de vize. Dacă misiunea va considera că au fost îndeplinite condiţiile esenţiale, atunci la summitul "Parteneriatului Estic" de la Vilnius, UE va anunţa despre trecerea la o nouă etapă în procesul de liberalizare a regimului de vize cu Moldova.

În acest caz, decizia finală poate fi adoptată în anul 2014. Pentru liberalizarea regimului de vize a fost elaborat un plan ce conţine două etape.

Prima etapă prevede ajustarea mecanismului legislativ la standardele europene şi a fost încheiată oficial în noiembrie 2012. Din decembrie 2012, au fost prezentate două rapoarte privind realizările în etapa a doua, care prevede acţiuni concrete de aplicare a legislaţiei şi asigurarea îndeplinirii condiţiilor UE.

În acest context, o etapă importantă este managementul frontierei şi gestionarea fluxurilor migraţionale. Misiunea experţilor europeni va inspecta instalarea celor şase oficii teritoriale ale Biroului Migraţie şi Azil la frontiera administrativă cu regiunea transnistreană.

Activitatea pentru crearea acestora se află în etapa finală, deşi Parlamentul a adoptat o hotărâre definitivă în acest sens doar vineri. Compromisul găsit a fost susţinut de către toţi participanţii la negocierile privind reglementarea conflictului transnistrean în formatul "5+2", inclusiv de către partea transnistreană.

În acelaşi timp, recent, liderul Transnistrean, Evgheni Şevciuk, a declarat la postul de televiziune "Rossia-1" că "cetăţenii transnistreni, care deţin cetăţenia altor ţări, ar putea fi afectaţi de controlul instituit".

Liberalizarea regimului de vize le va da cetăţenilor moldoveni posibilitatea să călătorească liber în ţările Uniunii Europene, pe o perioadă de 90 de zile în decursul unui semestru, doar în baza paşaportului biometric valabil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor