Din ce în ce mai puţin pelerini la Mecca din cauza virusului MERS

Pelegrini musulmani în vârful muntelui Arafat, lângă Mecca, 14 octobrie 2013.
Pelegrini musulmani în vârful muntelui Arafat, lângă Mecca, 14 octobrie 2013. (FAYEZ NURELDINE / AFP / Getty Images)

Aproximativ două milioane de credincioşi musulmani au ajuns în weekend în oraşul islamic sfânt Mecca, pentru a sărbători pelerinajul Hajj. Cu toate acestea, autorităţile saudite au declarat că răspândirea virusului MERS în Peninsula Arabică i-a determinat să reducă numărul de vize disponibile pentru pelerinii străini care călătoresc pentru sărbători, a raportat Time.com.

Potrivit statisticilor publicate de Al Jazeera, participarea străină la Hajj-ul a scăzut la 1,37 milioane, fiind în scădere faţă de anul trecut când au fost 1,75 de milioane, motivul fiind scăderea numărului de vize.

MERS este un virus care îngrijorează autorităţile medicale pentru că medicii nu reuşesc să îi stabilească modul de transmitere, de funcţionare, perioada de incubare sau tratamentul. Noul virus a apărut cu precădere în Orientul Mijlociu, în septembrie 2012, iar până în prezent, 50% dintre cazuri s-au dovedit mortale.

MERS nu s-a răspândit doar în Orientul Mijlociu, el a apărut şi în Franţa, Marea Britanie, Germania, deşi sunt suspiciuni că a ajuns acolo prin persoane care l-au adus din Orientul Mijlociu. Infecţia respiratorie a ucis 60 de persoane la nivel global şi mai mult de 50 în Arabia Saudită.

La sfârşitul lunii septembrie, Organizaţia Mondială de Sănătate (OMS) a ţinut o şedinţă a Comitetului de Urgenţă pe tema virusului MERS (Middle East Respiratory Sindrome). OMS s-a declarat atunci îngrijorată de faptul că în luna octombrie va începe Hajj, pelerinajul musulmanilor la Mecca, iar turiştii pot contracta virusul şi îl pot răspândi pe tot globul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe