Boc: Dosarul Năstase este „politic” pentru că toţi turnătorii şi denunţătorii din dosar sunt din PSD

Emil Boc
Emil Boc (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta, "greşeşte profund" atunci când face declaraţii de natură să aducă atingere puterii judecătoreşti şi justiţiei, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, fostul premier Emil Boc, făcând referire la afirmaţiile acestuia referitoare la sentinţa de condamnare primită de Adrian Năstase.

Întrebat cum comentează declaraţiile recente ale premierului Ponta privind sentinţa primită de Adrian Năstase, Emil Boc a susţinut că "tot ce face USL şi Guvernul este să distrugă încrederea în instituţiile statului de drept".

"Victor Ponta greşeşte profund atunci când se amestecă în declaraţii care să vizeze puterea judecătorească şi justiţia, în ansamblu, şi face rău ţării. Am fost prim-ministru şi ştiu ce înseamnă responsabilitatea fiecărui cuvânt pe care îl pronunţi şi ce impact are pentru imaginea, prestigiul ţării, mai ales în cancelariile occidentale şi transatlantice. Un stat care vrea să fie cu drepturi depline în UE, nu face, de la cel mai înalt nivel, acuzaţii la adresa justiţiei din gura primului ministru. Acesta trebuie să fie un om care sprijină instituţiile statului, nu le desfiinţează prin declaraţii care pun sub semnul întrebării verdictul pe care îl dau. Acasă, în familie, poţi să ai comentarii, dar ca prim-ministru nu ai voie să pui la îndoială o decizie a unei instanţe judecătoreşti, indiferent de cine e vorba. Tot ce face USL şi Guvernul este să distrugă încrederea în instituţiile statului de drept", a declarat Emil Boc.

Acesta a remarcat, ironic, că Victor Ponta are de fapt dreptate când susţine că dosarul Năstase este unul politic, pentru că social-democraţii s-au turnat între ei.

"Aş face un comentariu de natură ironică, în sensul că, da, Ponta are dreptate. Dosarul Năstase este, în ghilimele, un dosar politic, pentru că toţi turnătorii şi denunţătorii din dosar sunt PSD-işti, de la Sechelariu, la Jianu sau consulul din China, toţi PSD-iştii s-au turnat între ei. Deci, este un dosar politic PSD, iar din acest punct de vedere, premierul Ponta are dreptate", a precizat Emil Boc.

Victor Ponta a susţinut luni seara, la România TV, că Năstase este condamnat politic şi o victimă a regimului Băsescu, instituit încă din 2005, un sistem care vizează, inclusiv prin dosare penale, adversarii politici ai acestuia. Ponta a comparat situaţia lui Năstase cu cea a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timoşenko, care este condamnată, de asemenea, la închisoare.

„Cred că unul dintre obiectivele lui Traian Băsescu a fost să îşi doboare, prin altfel de metode decât cele politice, cel mai mare adversar, pe Adrian Năstase. Adrian Năstase are dreptate. Sentinţa în cazul său este injustă. Adrian Năstase, care ne-a băgat în UE şi în NATO, este în închisoare, Băsescu, care ne înjură şi ne scoate din Europa, e în continuare la Cotroceni”, a precizat Ponta.

Nici Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu a văzut cu ochi buni aceste declaraţii, şi a decis, marţi, să analizeze declaraţiile premierului Victor Ponta potrivit cărora Adrian Năstase a fost condamnat politic. Membrii CSM sunt de părere că afirmaţiile acestuia ar putea să influenţeze independenţa Justiţiei, motiv pentru care intenţionează să sesizeze Inspecţia Judiciară a CSM, în acest caz.

„Preşedintele României, Traian Băsescu, a luat notă cu profundă îngrijorare, de atacurile prim-ministrului Guvernului României, Victor-Viorel Ponta, la adresa justiţiei făcute în ultima perioadă, inclusiv în data de 6 ianuarie a.c. Traian Băsescu consideră că aceste declaraţii aduc prejudicii grave României în calitate de stat membru al Uniunii Europene şi NATO. Totodată, aceste declaraţii sunt incompatibile cu exigenţele funcţiei de prim-ministru într-un stat al Uniunii Europene”, reiese din comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

În acelaşi timp, preşedintele îi cere „imperativ” premierului Ponta „să înceteze, de îndată, orice atac la adresa justiţiei şi să reintre în atribuţiile constituţionale ale funcţiei de prim-ministru”.

Instanţa Supremă l-a condamnat luni pe fostul premier Adrian Năstase, în dosarul Zambaccian, la 4 ani de închisoare cu executare şi cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Anterior, acesta a mai primit 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru şantaj. Adrian Năstase a fost încarcerat, luni seară, la Penitenciarul Rahova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne