Ion Iliescu, "problema" Năstase şi binele general al PSD

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu.
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. (psd.ro)

Urmând modelul comunist în care a fost educat de tovarăşii ruşi, Ion Iliescu pune partidul şi imaginea pe care acesta o proiectează în afară mai presus de orice. Cu riscul să pară că au apărut fisuri între mentor şi discipol, Ion Iliescu a ieşit la rampă pentru a tempera declaraţiile lui Ponta care a încercat să-l transforme pe Năstase într-un fel de erou al partidului, azvârlit pe nedrept în închisoare de Băsescu cel mare şi rău.

Întrebat dacă personal crede că Adrian Năstase este condamnat politic, Ion Iliescu a răspuns: "Nu este, cred, o legătură, o conexiune directă între factorii politici şi justiţie, dar este schimbarea de judecată din partea oamenilor. Nu vreau să dau niciun fel de aprecieri de valoare din acest punct de vedere".

"E nedrept pentru Adrian Năstase, în sensul încercărilor la care este supus, nu întotdeauna meritat. Vorba aia, a fost o dată o încercare, eliberat, din nou reîncarcerat. A devenit simbolul corupţiei în România? Mi se pare că e cam exagerată treaba asta! (...) Mi se pare că a căzut la mijloc un om care are şi meritele lui în toată dezvoltarea societăţii româneşti." a mai afirmat Iliescu citat de Realitatea.net

Ion Iliescu a încercat să-l prezinte pe Adrian Năstase ca pe un om politic de excepţie, care a făcut multe lucruri bune pentru ţară, dar care finalmente, om fiind, a greşit. Ion Iliescu afirmă că este nedrept ca Adrian Năstase să fie considerat un simbol al corupţiei în România, transmiţând, de fapt, mesajul că este "nedrept" ca Năstase să fie considerat emblematic pentru PSD.

Împăcând şi capra (premierul Ponta, care face din A. Năstase un erou) şi varza, pe Năstase, mâncat de alte capre, proprii colegi de partid - condamanarea lui Năstase bazându-se pe declaraţiile lui Dumitru Sechelariu, primarul PSD al oraşului Bacău, ale Irinei Jianu, de la Inspectoratul în Construcţii, tot PSD şi a Consulului al României la Beijing numit de premier - Iliescu declară că da, Năstase a fost un premier de excepţie, cel mai bun pe care l-a avut România, condamnarea lui este nedreaptă, bietul fost premier a suferit deja foarte mult", însă "coşmarul" mediatic trebuie să se încheie: Năstase nu a fost condamnat politic şi, mai presus de toate, Năstase nu este unul şi acelaşi lucru cu PSD.

"Eu cred că a fost cel mai bun prim-ministru din toată această perioadă, cel mai eficient, cu o capacitate apreciată de organizare, de coordonare, de eficienţă a structurilor guvernamentale. Altminteri, sigur, fiecare are limitele lui. Vă amintiţi că şi eu am avut ieşiri critice la adresa Guvernului şi a funcţionării echipei guvernamentale, dar totuşi, a fost cea mai bună echipă guvernamentală şi el, cel mai eficient prim-ministru(...) De aceea, toate lucrurile trebuie judecate cu echilibru şi cu măsură". a declarat Iliescu, citat de realitatea.net

Nu confundaţi omul cu partidul, este finalmente mesajul iliescian. Omul greşeşte, însă partidul şi ECHIPA sunt ceea ce contează, iar coşmarul mediatic aţâţat de Ponta este timpul să fie oprit.

"Sper să se încheie acest coşmar, care este şi nedrept pe de o parte. Altminteri, sigur, fiecare răspunde de faptele lui, dar e o chestiune care într-adevăr a devenit agasantă şi pentru omul în cauză, şi pentru climatul general, şi pentru încrederea în instituţii", a mai declarat Ion Iliescu.

Căci Instituţiile înseamnă nu Justiţia, nu CSM-ul, nu DNA-ul, ci PSD în care încrederea electoratului nu trebuie pierdută cu nici un preţ. Chiţ ca preţul este capul unui fost premier, trădat de partidul care l-a emanat.

Nu degeaba a publicat Năstase, după prima zi de închisoare, consideraţii amare la adresa Coaliţiei pe blogul său, acuzând că a fost părăsit. Iar dacă va fi să iasă o lege a amnistiei şi graţierii care să-l salveze, foarte bine, dacă nu... asta e, va prevala "binele general" al PSD care are nevoie de capital electoral intact şi de linişte pentru a duce la capăt tot ceea ce are făcut. Şi anume, câştigarea alegerilor prezidenţiale şi cât mai multe mandate în Parlamentul de la Bruxelles.

Nu demult, Băsescu a ironizat public o afirmaţie a lui Ponta care declara că viitorul preşedinte al ţării ar trebui să fie "om al păcii şi al liniştii".

"Pace şi linişte. Aţi văzut vreun hoţ care fură cu zgomot? Cine porneşte difuzorul când îţi sparge casa? Asta e visul iliescian." afirma şeful statului."

Ion Iliescu îşi urmăreşte visul şi vrea linişte pentru partidul lui. Aviz amatorilor: în baza acestui principiul drag lui Iliescu, linişte şi pace pentru Partid, nici măcar Ponta nu este în siguranţă, dacă se va considera că ajunge să fi în detrimentul binelui general al PSD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne