Mesajul lui Adrian Năstase din închisoare: PSD nu a schimbat "mecanismele din Justiţie controlate de Băsescu"

Adrian Năstase
Adrian Năstase (Epoch Times România)

Aflat la Penitenciarul Rahova, Adrian Năstase a trimis deja o scrisoare din închisoare, afirmând că este o victimă politică a preşedintelui Traian Băsescu. Totodată, fostul premier şi-a arătat nemulţumirea faţă de USL, care ”prin inacţiune, a consolidat mecanismele prin care Băsescu controlează sistemul judiciar la vârf”.

”În ceea ce mă priveşte, în noaptea care a trecut, mi-am limpezit gândurile şi am tras mai multe concluzii. Când va fi cazul vi le voi împărtăşi pe toate. În orice caz, de data asta nu voi mai putea spune că este exclusiv vina lui Băsescu. Răul poate fi făcut nu doar prin acţiune, ci şi prin inacţiune. Faptul că actuala coaliţie a consolidat mecanismele prin care Băsescu controlează sistemul judiciar la vârf, aplicând, în continuare, reguli aberante, este o mare neîmplinire. În loc să se concentreze pe adoptarea unor legi moderne, echilibrate, pe efortul de revizuire a Constituţiei, actuala coaliţie se ocupă, nejustificat de mult, în opinia mea, de conflictele locale din teritoriu”, declară Năstase pe blogul personal.

Năstase consideră că Băsescu are ”instrumente de luptă”

Adrian Năstase afirmă din nou că este o victimă a lui Traian Băsescu, comentând că nu şi-a închipuit ”că poate merge atât de departe şi că ea poate îmbrăca forme atât de perverse”. Fostul premier susţine că avea ”informaţii, din zona Cotroceni, cu câteva zile înaintea Anului Nou, că se luase “hotărârea” ca sentinţa în dosarul Zambaccian să fie de închisoare cu executare, atât pentru mine cât şi pentru soţia mea”.

Fostul premier emite teoria că cei doi judecători Livia Stanciu şi Ionuţ Matei, care au condus completele de recurs în dosarul său au fost ”instrumentele de luptă” politică ale preşedintelui.

”Nu consider că cele două complete de recurs de la ICCJ, conduse de judecătorii cenzuraţi de Băsescu (vă aduceţi aminte de refuzul său de a o numi ca preşedintă a ICCJ pe judecătoarea Bărbulescu?) pot fi identificate cu “justiţia din România”. Ele reprezintă, din păcate,justiţia politică a lui Băsescu, un instrument de luptă, sub aparenţa justiţiei, împotriva adversarilor politici”, scrie Năstase pe blog.

Adrian Năstase motivează că ”Unul din complete este condus de judecătoarea Livia Stânciu, preşedinta ICCJ, numită şi reconfirmată de Băsescu, după ce a judecat recursul în dosarul “Trofeul Calităţii”, iar celălalt – cel care m-a judecat pe mine – este condus de judecătorul Ionuţ Matei, vicepreşedinte al ICCJ, de asemenea numit de către Băsescu. Recent, de altfel, Băsescu, atunci când l-a numit, l-a lăudat spunând că este “extrem de puternic” şi“tare pe picioarele lui”. Oare de unde îl ştia Băsescu? Poate din decizia pe care judecătorul Matei o pronunţase, pe fond, în dosarul afişelor electorale, cel care acceptase 972 de martori ai DNA contra 5 martori ai apărării?”.

Condamnarea lui Năstase

Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat marţi la 4 ani de închisoare cu executare şi cinci ani interzicerea unor drepturi pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată în dosarul Zambaccian.

În acelaşi dosar, soţia sa, Daniela Năstase, a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mită şi patru ani de interzicere a unor drepturi. Aceasta are o perioada de încercare de 8 ani.