Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor solicită Procuraturii Generale să ancheteze legalitatea acţiunilor lui Andrei Spînu în procesul semnării contractului cu ”Gazprom”

Deputaţi ai Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor din Parlamentul R. Moldova
Deputaţi ai Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor din Parlamentul R. Moldova (parlament.md)

Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor s-a adresat marţi, 25 ianuarie, la Procuratura Generală cu solicitarea de a investiga legalitatea îndeplinirii atribuţiilor de serviciu de către Andrei Spînu, viceprim-ministru, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, în procesul de negocieri cu întreprinderea „Gazprom” din Rusia şi de semnare a contractului de aprovizionare a Moldovei cu gaze naturale.

Deputaţii BCS consideră că reprezentanţii guvernului nu au întreprins măsurile necesare pentru a evita criza energetică, iar Andrei Spînu ar fi neglijat obligaţiile sale directe şi responsabilitatea privind asigurarea securităţii energetice a R. Moldova.

Astfel, aceştia au cerut Procuraturii Generale să stabilească dacă acţiunile menţionate conţin semnele constitutive ale infracţiunii întrucât acţiunile ministrului ar fi „provocat pierderi enorme cetăţenilor, agenţilor economici şi economiei în general”.

„Am văzut că Blocul Socialiştilor şi Comuniştilor au început să îşi facă griji referitor la situaţia de pe piaţa gazelor, a declarat în replică, Andrei Spînu, recomandând „dlui Reidman şi întregului Bloc Socialist şi Comunist să facă, în grup, un autodenunţ la procuratură pe următoarele fapte”:

- Să explice procuraturii cum au reuşit să aducă compania MoldovaGaz la datorii de sute de milioane.

- Să explice cum au negociat şi semnat contractul la gaze din 2006 şi anexele acestui contract.

- Să explice cum guvernul lor din 2019 a inclus în protocolul comisiei mixte recunoaşterea datoriilor din stânga Nistrului.

- Să explice cum au acceptat datoria faţă de Factoring Finance, inclusiv penalităţi, de peste 270 mln. USD.

- Să explice cum au cedat cote părţi din compania MoldovaGaz către Gazprom?

- Să explice cum au furat, prin reprezentanţii statului şi interpuşi, MoldovaGaz şi s-au îmbogăţit pe parcursul anilor.

- Să explice ei neglijenţa în serviciu timp de 30 de ani de când au fost în diferite funcţii de conducere: de ce nu avem stocuri de gaze, de ce nu avem interconectare energetică, de ce nu avem surse alternative?

În final, pot doar să le ofer câţiva jurişti care să îi ajute să scrie acel autodenunţ”, a scris acesta pe pagina sa de socializare.

În concluzie, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a promis cetăţenilor R. Moldova că auditul datoriilor la MoldovaGaz va fi dus la bun sfârşit, iar toate concluziile referitor la aceste subiecte vor fi prezentate publicului. „Ţara trebuie să îşi cunoască 'eroii' vremurilor din trecut.”