Expert în energetică din RM: Rusia doreşte implicarea Maiei Sandu în negocierile cu privire la gaze, pentru a discuta probleme politice

(europaliberă.org)

Expertul în energetică de la Chişinău, Victor Parlicov, citat de Radio Chişinău, pune la îndoială faptul că nu au existat condiţii politice în timpul discuţiei despre acordul cu privire la gaze.

„Poate că R. Moldova nu le-a acceptat, aşa că preţul gazului este destul de mare. Şi acum Rusia şantajează R. Moldova cu aprovizionarea cu gaze pentru a reveni la discuţia despre problemele politice. Şi poate că Moscova vrea să obţină concesii de la Chişinău în problema Transnistriei sau în alte probleme”, sugerează expertul.

Potrivit acestuia, cererile Gazprom de a efectua plăţi în avans în strictă conformitate cu acordul au drept scop implicarea preşedintei Maia Sandu în negocieri, pentru a discuta cu ea probleme politice.

Chişinăul ar trebui să înceapă acum restabilirea ordinii în sectorul energetic şi asigurarea securităţii energetice, a conchis Victor Parlicov.

Parlamentul R. Moldova a aprobat joi instituirea stării de urgenţă pe piaţa gazelor naturale, pe o perioadă de 60 de zile. Principalul motiv care a impus luarea unor măsuri rapide de către Guvern a fost scrisoarea expediată de Gazprom privind sistarea livrărilor de gaze naturale începând cu data de 21 ianuarie 2022, în cazul în care avansul de 50% pentru consumul din luna ianuarie nu va fi efectuat în termen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe