Blitzkrieg israelian împotriva Siriei, în zona Golan, după uciderea unui tânăr de 15 ani şi rănirea altor 5 persoane

(GALI TIBBON / AFP / Getty Images)

Cea mai mare operaţiune militară din 2011 - Ierusalimul relatează că au fost atacate unele poziţii şi centrul de comandă al diviziei siriene responsabile de operaţiunile din zona Golan şi de moartea lui Muhammad Karaka, fiul în vârstă de 15 ani al contractorului din Ministerul Apărării, precum şi de rănirea altor 5 persoane.

Printr-un blitzkrieg coordonat de aviaţie şi artilerie, armata israeliană a lovit, în noaptea de duminică spre luni, nouă ţinte militare siriene. Ministrul Apărării, MosheYaalon, a declarat că Israelul „consideră responsabil regimul lui Bashar al-Assad pentru acţiunile întreprinse pe teritoriul său”, relatează luni agenţia Ansa.

Aceasta a fost cea mai mare intervenţie israeliană în Siria din 2011, când a început Războiul Civil. Biroul purtătorului de cuvânt al forţelor armate a declarat că avioane şi rachete sol-sol Tamuz "au lovit obiective alese cu grijă".

Conform celor relatate de posturile de radio din Israel este vorba despre centrul de comandă al celei de-a 90-a Divizii siriene, care se ocupă de operaţiuni în zona Golan, de unde duminică a avut loc atacul asupra maşinii unui contractor al Ministerului Apărării; incidentul s-a soldat cu moartea fiului acestuia, în vârstă de 15 ani, Muhammad Karaka şi rănirea altor cinci persoane.

Contractorul Ministerului Apărării, un arab-israelian, a fost contactat telefonic de către prim-ministrul Benjamin Netanyahu. "Teroriştii nu disting între arabi şi evrei, vor doar să ne omoare şi noi nu-i vom lăsa să o facă", a declarat Netanyahu cu puţin timp înainte de a autoriza raidul. Acesta le depăşeşte pe cele lansate anterior ca urmare a unor atacuri asupra zonei Golan sau pentru blocarea livrărilor de arme siriene grupului Hezbollah.

Surse militare din Ierusalim declară că raidul a fost efectuat în urma evaluărilor după atacul de duminică, considerând că lovitura nu ar fi un accident în partea israeliană, ci un atac deliberat. Cea mai mare frică a Israelului este aceea că libanezii Hezbollah profită de războiul civil din Siria pentru a se infiltra în Golan, deschizând astfel un nou front cu sprijinul militar al regimului de la Damasc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe