Indecisul factor israelian

Israelul a anunţat la începutul săptămânii că efectivele sale de pe Înălţimile Golan au fost ţinta unor tiruri trase dinspre Siria şi că au răspuns prin tiruri de înaltă precizie. Versiunea ziarului Ha'aretz a adăugat însă o informaţie relevantă: s-a răspuns cu rachete Tamuz, notează ziarul Las Provincias.

Tamuz este o rachetă sol-sol, cu rază scurtă de acţiune ghidată prin laser şi care în ultimele sale versiuni are o precizie atât de mare în atingerea ţintei, încât 'este capabilă să intre prin fereastră pentru a lovi obiectivul'. Nu s-au oferit alte detalii iar incidentul pare închis, însă 'parfumul politic' pe care îl emană merită atenţie, relevă Las Provincias. Este a treia ocazie şi aparent cea mai gravă a unor schimburi de focuri în zonă, dinspre platoul Golan sirian ocupat de Israel în 1967.

Incidentul poate fi încadrat în politica generală a Israelului faţă de îngrijorătoarea extindere a războiului în vecina Sirie şi cu privire la care a încercat să menţină un fel de neutralitate calculată. Tonul discret al comportamentului guvernului israelian răspunde unei tradiţii vechi de 40 de ani, potrivit căreia, 'Al Assad este un ticălos, dar care menţine pacea la frontiera din Golan' şi respectă obligaţiile graniţei controlate teoretic de militari ai ONU.

Situaţia s-ar putea schimba dacă regimul sirian s-ar vedea plasat între corzi de extinderea războiului civil, deja pe cale de regionalizare, şi s-ar inflama întreaga zonă, începând cu Libanul. Până acum, Damascul a reacţionat cu răceală la ultimul bombardament israelian din mai, asupra a ceea ce Tel Avivul a considerat a fi 'echipament militar iranian pentru a fi predat organizaţiei Hezbollah' (miliţia şiită libaneză devenită activă în lupta pentru controlul oraşului Qusseir).

Israelienii încearcă să răspândească versiunea şi asigurările lor că nu sunt preocupaţi decât de Iran şi de partenerul lor Hezbollah, prin intermediul canalelor mereu deschise via Moscova, potrivit ziarului spaniol. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a făcut o vizită săptămâna trecută în capitala rusă, unde s-a întâlnit cu preşedintele Vladimir Putin, pentru a reitera punctul său de vedere. Şi a cere... în treacăt Moscovei să nu trimită Siriei rachete antiaeriene 'S-300', a căror desfăşurare ar complica grav eventuala creare a unei zone de excludere aeriană de către aviaţia occidentală, care este şi visul rebelilor.

După bombardamentul menţionat, o sursă neoficială a anunţat la televiziunea siriană că, în caz că se repetă, 'Siria va răspunde' şi a oferit un detaliu curios şi intrigant, potrivit Las Provincias: va răspunde, fără a cere autorizaţia preşedinţiei, ca şi cum ar exista deja undă verde din partea lui Bashar Al-Assad.

Un lucru puţin probabil, mai scrie ziarul. Dar ceea ce pare însă sigur este că intrarea în scenă a Hezbollah, care a avut un conflict armat scurt dar fructuos împotriva Israelului, în vara anului 2006, schimbă lucrurile şi ar putea să devină braţul armat al generalizării conflictului. O ipoteză care s-ar transforma într-un coşmar pentru întreaga zonă, conchide ziarul spaniol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe