Siria, mai importantă decât patria pentru mişcarea libaneză Hezbollah
alte articole
Conflictul din Siria, în care s-a implicat în mod activ mişcarea libaneză Hezbollah, ameninţă cu un război civil Libanul însuşi. La ciocnirile dintre şiiţi şi suniţi din nordul şi estul ţării, s-au adăugat focare de tensiune în sud.
Preşedintele Libanului, Michel Suleiman, a îndemnat Hezbollah să se întoarcă în patrie, însă aceasta a ignorat apelul: potrivit experţilor, acest lucru se explică prin faptul că în Siria se află în joc viitorul şiiţilor în lumea musulmană, subliniază cotidianul rus Kommersant.
În sudul Libanului situaţia a devenit tulbure după ce Hezbollah s-a implicat activ în luptele dintre forţele preşedintelui Siriei, Bashar al-Assad, şi cele ale Armatei Siriene Libere în zona oraşului El-Kusair. Clericul sunit Ahmad al-Assir din oraşul Saida (Sidon) a promis să declanşeze un război necruţător împotriva mişcării şiite. Schimbul de focuri dintre şiiţi şi suniţi din Saida a dus săptămâna trecută la moartea a doi oameni. Luptele au putut fi stopate doar de unităţile armate care au intrat în oraş.
Perioada de armistiţiu dintre susţinătorii şi adepţii regimului sirian a expirat luni, însă cu o zi înainte de aceasta în Saida şi în împrejurimi au reizbucnit ciocnirile sângeroase, în urma cărora au murit 17 persoane, inclusiv 10 militari, precizează cotidianul rus.
Până acum ciocniri pe temei religios aveau loc în Liban în special în nordul şi estul Libanului, în împrejurimile Tripoli (al doilea oraş ca mărime din Liban, cu peste 500.000 de locuitori - n.r.) şi în defileul Bekaa, însă acum ciocnirile au cuprins întreaga ţară.
Potrivit politologului Iskander Kfoury, 'situaţia aminteşte foarte tare de războiul civil din anii 1970'. 'Conflictele s-au acutizat la maxim, toate formaţiunile care activează în Liban au arme. Armata este în stare să facă ordine, însă ea nu va putea să acţioneze fără ordin, iar contracţiile de la vârful puterii, care are o componenţă confesional-etnică diferită, au paralizat activitatea guvernului şi a parlamentului', subliniază Kfoury.
După cum explică politologul libanez citat de Kommersant, 'în Saida locuieşte o vastă comunitate sunită, care nu a sprijinit niciodată opoziţia siriană şi nu a avut conflicte cu şiiţii. Însă, pe fondul acţiunilor Hezbollah din Siria, activitatea sponsorizată de qatarioţi a lui al-Assir, care iniţial era acolo străin şi care are câteva sute de combatanţi, schimbă situaţia. Libanul s-a aflat timp de 20 de ani în stare de război civil, iar acest lucru frânează alunecarea spre conflict, însă cu cât mai mult, cu atât mai puţine şanse sunt ca Libanul să se menţină', a atenţionat Iskander Kfoury.
Situaţia este agravată de faptul că în Liban, ţară cu o populaţie de 4 milioane de oameni, se află, potrivit diverselor date, între 550 de mii şi 1,5 milioane de sirieni, care nu numai că pretind la resurse şi la locuri de muncă, ci şi participă la ciocniri şi acţiuni militare.
La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele libanez Michel Suleiman a îndemnat Hezbollah să 'revină acasă' după bătăliile de la Kusair şi să nu lupte pentru Alep şi cu atât mai mult pentru Înălţimile Golan. După cum a atenţionat Suleiman, acţiunile Hezbollah nu doar transformă Libanul într-un 'focar de tensiune', ci şi riscă să provoace o 'agresiune israeliană'.
Cu o solicitare asemănătoare a venit recent şi organizaţia palestiniană Hamas, care le-a propus aliaţilor din Hezbollah să se concentreze pe lupta împotriva Israelului. Cu toate acestea, liderul mişcării Hezbollah, Hassan Nasrallah, a dat de înţeles că nu are de gând să cedeze.
'El-Kusair şi regiunile învecinate de la graniţa siriano-libaneză sunt importante din punct de vedere strategic pentru Hezbollah: dintr-o populaţie de circa 50.000 de persoane, jumătate sunt libanezi, din care majoritatea sprijină mişcarea', explică Iskander Kfoury. 'Atunci când formaţiunile sunite au început lupta pentru această regiune, Hezbollah s-a amestecat, trimiţând acolo 1.500 de combatanţi. Acest lucru l-a ajutat foarte tare pe Assad, deoarece Hezbollah este o adevărată armată profesionistă', în opinia politologului.
De altfel, potrivit expertului, ajutorul oferit Damascului este pentru Hezbollah nu doar o luptă pentru poziţiile sale în Liban: în conflictul sirian, şiiţii luptă pentru viitorul lor în lumea musulmană.