UE încearcă să-şi refacă relaţiile cu Israelul
Uniunea Europeană încearcă să-şi refacă relaţiile deteriorate cu Israelul. Delegaţia Comisiei Europene, condusă de comisarul pentru industrie, Antonio Tajani, se află la Tel Aviv, nu doar pentru a semna acorduri de cooperare industrială, aerospaţială, turism şi de sprijin pentru întreprinderile mici şi mijlocii, ci şi să revigoreze o relaţie îngheţată în vară, când Bruxellesul a anunţat că de anul viitor va interzice orice acord financiar cu Israelul, de care ar putea beneficia teritoriile ocupate în 1967, notează miercuri ziarul El Pais.
Comisia Europeană a decis în iunie că bugetul pentru perioada 2014-2020 nu va include ajutoare pentru Cisiordania, Ierusalimul de Est şi Înălţimile Golan. Surse consultate au indicat totuşi că nu este vorba de un pas înapoi, ci că Europa lansează semne de împăcare. Tajani, unul din comisarii consideraţi prieteni ai Israelului, nu a pierdut ocazia, în vizita sa făcută la Tel Aviv şi Ierusalim, să arate că a venit, nu doar industriei pentru a semna câteva acorduri comerciale, ci şi pentru 'a lansa un mesaj politic'.
Întrevederea dintre Tajani şi ministrul economiei, Naftali Bennett, membru al partidului ultraconservator Casa Evreiască, s-a desfăşurat totuşi într-un climat mai tensionat. În timp ce comisarul european a avut grijă să fie amabil şi să evite întrebările privind conflictului israelian, Naftali Bennett, care este rezident într-o colonie evreiască, a ţinut să reitereze că normele de cooperare redactate de Bruxelles sunt 'inacceptabile'.
Diferendul a izbucnit în vara aceasta, când UE a decis să nu mai acorde ajutoare, împrumuturi sau subvenţii pentru acea parte din ţară pe care legislaţia internaţională nu o recunoaşte. Pentru a avea acces la credite, contractele trebuie să prezinte explicit că nici Cisiordania, nici Ierusalimul de Est şi nici Înălţimile Golan nu fac parte din ţară. Israelul şi-a arătat repede indignarea faţă de ceea ce a considerat drept un cutremur pentru relaţiile bilaterale.
Ministerul Apărării a suspendat orice cooperare cu funcţionarii europeni din teritoriile palestiniene. 'Nu voi accepta un dictat extern asupra frontierelor noastre. Nu voi permite să fie prejudiciaţi sute de mii de israelieni care trăiesc în Cisiordania, Înălţimile Golan sau în capitala noastră unită Ierusalim', a spus premierul israelian Benjamin Netanyahu.
'Vrem să lucrăm cu Israelul azi şi mâine', a declarat marţi Tajani. Comisarul european nu a explicat totuşi cum se va face acest lucru, dacă normele aprobate în vară pun obstacole în calea cooperării. Surse comunitare au relevat că actualele convorbiri se axează pe cum poate fi tradus acordul astfel încât să fie mai puţin nociv pentru relaţiile bilaterale. UE este organismul cu cel mai mare aport de fonduri pentru cercetare în Israel. 'S-ar putea face cu mai multă sensibilitate', au conchis sursele.