CIA cere Israelului să nu intervină în conflictul din Siria

(SAUL LOEB/AFP/Getty Images)

Directorul CIA, John O. Brennan, aflat într-o vizită fulger în Israel, a cerut Tel Aviv-ului să nu intervină în războiul civil din Siria şi să nu se abată de la politica SUA faţă de această ţară, informează ziarul Yediot Aharonot, citat vineri de cotidianul spaniol El Mundo.

Directorul CIA a cerut guvernului lui Benjamin Netanyahu să dea dovadă de reţinere şi să coordoneze politicile ambelor ţări în războiul civil sirian tot mai complicat. John O. Brennan, care a preluat funcţia de director în luna martie, a avut o întâlnire cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, cu ministrul apărării Moshe Yaalon, cu ministrul armatei Beni Gantz, şi cu omologul său din Mossad, Tamir Pardo.

Potrivit ziarului israelian, vizita răspunde 'temerii' SUA ca nu cumva Israelul să intervină în conflictul intern sirian în urma unor presupuse informaţii că regimul de la Damasc ar transfera armament sofisticat miliţiilor proiraniene Hezbollah. 'Brennan a fost trimis la Tel Aviv cu intenţia de a coordona poziţiile şi de a evita ca Israelul să acţioneze singur în Siria', titrează pe prima pagină cotidianul despre această vizită surpriză a oficialului american.

La începutul lunii mai mai multe instalaţii militare şi ştiinţifice din jurul Damascului au fost bombardate de avioane de război israeliene - potrivit unor surse siriene şi occidentale - dar Israelul a evitat să confirme sau să dezmintă oficial atacurile. Surse occidentale au relevat că ţinta atacurilor putea fi un transport de rachete de mare precizie şi cu rază lungă de acţiune destinat mişcării libaneze Hezbollah.

Premierul israelian avertizase public că va considera drept o linie roşie transferul de arme sofisticate sau neconvenţionale de către Siria pentru Hezbollah şi că acest lucru ar duce la o intervenţie a ţării sale. O ameninţare reiterată public şi de forţele armate după ameninţările făcute de liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah că oamenii săi vor ataca Israelul din podişul Golan, teritoriu pe care Israelul l-a ocupat Siriei în războiul celor şase zile din 1967.

Potrivit ziarului, bombardamentele de la începutul lunii mai şi retorica ameninţărilor din ultimele săptămâni au convins Washingtonul că Israelul s-ar putea simţi 'frustrat' de politica de neintervenţie a Casei Albe. Israelul se teme că o parte din arsenalul biologic şi chimic al Siriei - unul din cele mai mari din lume, potrivit unor surse specializate - să ajungă în mâinile Hezbollah şi altor grupări teroriste islamice, dacă regimul lui Bashar El Asad este înlăturat de rebeli.

Un raport confidenţial al armatei, dezvăluit la 14 mai, consideră 'foarte probabil' ca grupuri teroriste din regiune să reuşească să obţină elemente chimice ale acestui arsenal şi avertizează că Israelul nu este pregătit pentru această eventualitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe