Bitcoin: arestări pentru spălare de bani: "predicatorul" monedei "virtuale" arestat

Autorităţile americane l-au arestat pe Charlie Shrem, directorul platformei pentru schimbul de monedă virtuală Bitcoin şi vice-preşedinte al Fundaţiei pentur spălare de bani .
Bitcoin wallet. (wikipedia.org)
Mioara Stoica
29.01.2014

Autorităţile americane l-au arestat pe Charlie Shrem, directorul platformei pentru schimbul de monedă virtuală Bitcoin şi vice-preşedinte al Fundaţiei. Cu el arestat, de asemenea, Robert Faiell, poreclit "Regele" Bitcoin-ului.

Vice-preşedintele Bitcoin
Foundation a fost acuzat de procurorii federali din Statele Unite ale Americii de conspiraţie pentru spălarea a mai mult de 1 milion de dolari în monedă virtuală, în raport cu activitatea ilegală a bazarului on-line Silk Road, relatează marţi Repubblica Economia & Finanza.

Charlie Shrem, în vârstă de 24 de ani, a fost arestat la sosirea sa la Aeroportul Internaţional John F. Kennedy din New York, la 26 ianuarie, în timp ce se întorcea de la o conferinţă din Amsterdam. Fundaţia se ocupă cu reglementarea, monitorizarea şi partea de software a monedei în faţa autorităţilor. Shrem este, de asemenea, CEO al BitInstant, o companie de schimb de monedă virtuală Bitcoin. El este ceea ce Bloomberg numeşte un "evanghelist" al valutei on-line.

Potrivit actului de inculpare, în baza căruia care a fost arestat, de asemenea, Robert M. Faiella (poreclit Btcking), cei doi ar fi vândut Bitcoin pentru vânzarea de droguri (ilegale) pe site-ul Silk Road, o piaţă neagră on-line, închisă în octombrie anul trecut de către guvernul federal al SUA.

Faiella, în vârstă de 52 de ani, a fost arestat în casa sa din Cape Coral, în Florida. Cei doi au dezvoltat un sistem "pentru a vinde peste un milion de dolari de Bitcoin unor criminali pentru contrabandă de droguri pe Silk Road", a declarat procurorul federal din Manhattan, Preet Bharara, în conformitate cu care "Bitcoin, precum şi orice altă valută tradiţională, sunt utilizate şi reciclate pentru a alimenta activităţile criminale, deci poliţia nu are altă opţiune decât să acţioneze".

Compania condusă de Shrem a fost capabilă să atragă banii gemenilor Winklevoss, zuckerbergii rataţi, cei care în 2011 l-au dus în instanţă pe fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, acuzându-l că le-a furat ideea renumitei reţele de socializare. După proces, gemenii Winklevoss au trebuit să se mulţumească cu o compensaţie de "doar" 65 de milioane dolari.

Dar, recent, cei doi fraţi, Cameron şi Tyler, au revenit în prim plan, cu moneda electronică Bitcoin: au cerut autorităţilor financiare competente să permită investitorilor tranzacţionarea acestui tip de monedă printr-un Exchange Traded Fund, ca pentru o valută normală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor