Bitcoin: arestări pentru spălare de bani: "predicatorul" monedei "virtuale" arestat
alte articole
Autorităţile americane l-au arestat pe Charlie Shrem, directorul platformei pentru schimbul de monedă virtuală Bitcoin şi vice-preşedinte al Fundaţiei. Cu el arestat, de asemenea, Robert Faiell, poreclit "Regele" Bitcoin-ului.
Vice-preşedintele Bitcoin Foundation a fost acuzat de procurorii federali din Statele Unite ale Americii de conspiraţie pentru spălarea a mai mult de 1 milion de dolari în monedă virtuală, în raport cu activitatea ilegală a bazarului on-line Silk Road, relatează marţi Repubblica Economia & Finanza.
Charlie Shrem, în vârstă de 24 de ani, a fost arestat la sosirea sa la Aeroportul Internaţional John F. Kennedy din New York, la 26 ianuarie, în timp ce se întorcea de la o conferinţă din Amsterdam. Fundaţia se ocupă cu reglementarea, monitorizarea şi partea de software a monedei în faţa autorităţilor. Shrem este, de asemenea, CEO al BitInstant, o companie de schimb de monedă virtuală Bitcoin. El este ceea ce Bloomberg numeşte un "evanghelist" al valutei on-line.
Potrivit actului de inculpare, în baza căruia care a fost arestat, de asemenea, Robert M. Faiella (poreclit Btcking), cei doi ar fi vândut Bitcoin pentru vânzarea de droguri (ilegale) pe site-ul Silk Road, o piaţă neagră on-line, închisă în octombrie anul trecut de către guvernul federal al SUA.
Faiella, în vârstă de 52 de ani, a fost arestat în casa sa din Cape Coral, în Florida. Cei doi au dezvoltat un sistem "pentru a vinde peste un milion de dolari de Bitcoin unor criminali pentru contrabandă de droguri pe Silk Road", a declarat procurorul federal din Manhattan, Preet Bharara, în conformitate cu care "Bitcoin, precum şi orice altă valută tradiţională, sunt utilizate şi reciclate pentru a alimenta activităţile criminale, deci poliţia nu are altă opţiune decât să acţioneze".
Compania condusă de Shrem a fost capabilă să atragă banii gemenilor Winklevoss, zuckerbergii rataţi, cei care în 2011 l-au dus în instanţă pe fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, acuzându-l că le-a furat ideea renumitei reţele de socializare. După proces, gemenii Winklevoss au trebuit să se mulţumească cu o compensaţie de "doar" 65 de milioane dolari.
Dar, recent, cei doi fraţi, Cameron şi Tyler, au revenit în prim plan, cu moneda electronică Bitcoin: au cerut autorităţilor financiare competente să permită investitorilor tranzacţionarea acestui tip de monedă printr-un Exchange Traded Fund, ca pentru o valută normală.