Bitcoin ajunge la nivelul record de 15.000 dolari. Imperiul financiar contraatacă

După ce marţi, criptomoneda Bitcoin a ajuns la un nou nivel record de 11.850 de dolari iar capitalizarea de piaţă la 200 miliarde de dolari, joi, 7 decembrie, aceasta a atins pentru prima dată în istorie o valoare de peste 15.000 de dolari, după o creştere masivă de peste 50% într-o singură săptămână, susţine AFP
Bitcoin (Thomas Trutschel / Getty Images)
Epoch Times România
07.12.2017

În decursul acestei săptămâni un nou grup de membri ai establishment-ului a pornit o ofensivă împotriva anti-descentralizării, a libertăţii criptomonedelor, solicitând aplicarea de interdicţii, suprimări, taxe, creând criptomonede proprii, cerând cetăţenilor să vândă şi confiscând criptomonede – acest grup include guverne din jurul lumii şi organizaţiile lor media mainstream.

Potrivit website-ului Zero Hedge, ministrul indian al Finanţelor Arun Jaitley a precizat că guvernul său nu recunoaşte Bitcoin-ul ca mijloc legal de plată. Potrivit Economic Times, când a fost întrebat de planurile guvernului de a reglementa criptomoneda, Jaitley a declarat reporterilor că “se fac recomandări”.

“Poziţia guvernului este clară. Începând de acum, noi nu recunoaştem [criptomoneda] ca monedă legală”, a continuat el.

Îngrijoraţi de potenţialele utilizări ilegale ale Bitcoin-ului, judecătorii indieni au emis o notificare către Banca Centrală a Indiei şi alte agenţii prin care le-au cerut să răspundă la o petiţie privind această problemă, potrivit unor rapoarte.

Turcia a susţinut că Bitcoin-ul nu este de fapt compatibil cu Islamul din cauza faptului că guvernul nu poate să îl controleze.

Într-o declaraţie după o întâlnire a Directoratului de stat pentru probleme religioase (Diyanet), parlamentarii au afirmat că din cauza naturii “speculative” a Bitcoin-ului, vânzarea şi cumpărarea acestuia sunt neadecvate pentru musulmani.

“Cumpărarea şi vânzarea de monede virtuale nu sunt compatibile cu religia în acest moment din cauza faptului că valorile lor sunt deschise speculaţiilor. Ele pot fi folosite cu uşurinţă în activităţi ilegale precum spălare de bani şi nu se află sub auditul şi supravegherea statului”, se susţine în declaraţia Diyanet care a fost tradusă de Euronews şi republicată de ziarul local turcesc Enson Haber.

Diyanet a adăugat că acelaşi principiu al inadaptabilităţii este aplicat în particular şi la Ethereum.

O publicaţie olandeză a cerut cetăţenilor să fie "patrioţi" şi să îşi vândă Bitcoin, din cauză că aceste criptomonede pot submina guvernul şi destabiliza economia.

În primul rând, Bitcoin-ul subminează guvernul din cauza faptului că un număr mare de tranzacţii se referă la spălare de bani şi evaziune fiscală. O altă problema este aceea că profiturile generate de Bitcoin nu ajută guvernul (cum ar fi în cazul creării normale de bani), ci sunt absorbite în spaţiul cibernetic.

Totodată, băncile centrale au o influenţă mică în menţinerea unei economi stabile. În vremuri de criză, băncile centrale pot, prin influenţa lor asupra băncilor normale, să relaxeze condiţiile de creditare şi pot încuraja oamenii să consume. Însă acestea nu au niciun control asupra economiei bazate pe Bitcoin şi o criză economică se poate adânci, mai susţine publicaţia olandeză.

Plasarea banilor într-un tip de active goale este “foarte, foarte îngrijorătoare”, a declarat Robert Ophele, preşedintele Agenţiei de reglementare a pieţei din Franţa. Bitcoin-ul nu are nicio legătură cu economia reală, a afirmat Ophele la Forumul Financiar Europlace din Paris, avertizând că criptomonedele deschid calea pentru comiterea de crime cibernetice, permiţând accesul la produse şi servicii ilegale.

Dacă Bitcoin-ul ar fi fost moneda unei ţări, “ar fi fost una slabă”, a afirmat Ophele, deoarece prezintă o provocare majoră pentru băncile centrale şi agenţiile de reglementare.

Publicaţia The Telegraph a relatat că miniştrii britanici lansează o campanie de suprimare a Bitcoin-ului pe fondul temerilor tot mai mari că acesta este folosit pentru a spăla bani şi a evita plătirea taxelor.

Trezoreria britanică a anunţat intenţia de reglementare a Bitcoin-ului şi va forţa traderii cu aşa zisele criptomonede să îşi dezvăluie identitatea şi să raporteze activităţile suspecte.

Potrivit The Telegraph, până acum, “toţi cei care cumpărau sau vindeau Bitcoin şi alte monede digitale au putut să o facă în mod anonim, făcând aceste operaţiuni atractive pentru criminali şi cei care doresc să evite plătirea taxelor. Dar Trezoreria a declarat acum că intenţionează să înceapă să reglementeze moneda virtuală, care are o valoare totală de 164 miliarde de euro, pentru a o aduce în conformitate cu reglementările prevăzute de legislaţia financiară împotriva spălării de bani şi împotriva terorismului”.

John Mann, membru al comitetului Trezoreriei britanice, a declarat că urmează să lanseze o investigaţie în 2018 cu privire la necesitatea unei mai bune reglementări a Bitcoin-ului şi a altor monede alternative.

El a afirmat: “Aceste noi forme de schimb se extind rapid şi trebuie să ne asigurăm că nu rămânem în urmă – şi acest lucru este în special important în ceea ce priveşte spălarea banilor, terorismul şi furtul”.

“Nu sunt convins că autorităţile pentru reglementare sunt la zi. Aş fi surprins dacă comitetul nu va avea o investigaţie anul următor. Ar fi momentul potrivit să analizăm în mod corespunzător această problemă. S-ar putea să fim noi cei care am dori să accelerăm utilizarea acestor tipuri [de criptomonede] în această ţară”.

Modificările propuse au venit pe fondul temerilor că Bitcoinul este folosit de grupuri criminale pentru a spăla bani obţinuţi din infracţiuni, atrăgând în acelaşi timp speculaţii valutare, valoarea monedei crescând mult în ultimele 12 luni.

Cu alte cuvinte, din acelaşi motiv pentru care IRS-ul suprimă clienţii Coinbase în SUA şi agenţiile de reglementare britanice şi europene se alătură Chinei în procesul de suprimare a scurgerii de capital.

Comisia Judiciară din Senatul SUA abordează în prezent proiectul de lege S.1241 care urmăreşte să incrimineze ascunderea intenţionată a dreptului de proprietate sau controlul unui cont financiar. Proiectul de lege va modifica definiţiile “contului financiar” şi “instituţiei financiare” pentru a include monede digitale şi respectiv tranzacţii digitale. Potrivit senatorului Dianne Feinstein, membră a acestei comisii, proiectul de lege propus este necesar pentru a moderniza legile existente împotriva spălării de bani.

Dacă va fi adoptat, proiectul de lege va avea efecte semnificative pentru utilizarea de monede digitale atât în SUA cât şi în străinătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor