Bistriţa-Năsăud: Grupurile infracţionale, sub monitorizarea Poliţiei

Epoch Times România
25.08.2009

"Figurile cunoscute" din lumea interlopă bistriţeană nu au reuşit până, până în prezent, potrivit Poliţiei, să îşi constituie "clanuri" în judeţul Bistriţa-Năsăud, ci doar grupuri infracţionale, care, însă, sunt la fel de atent monitorizate de organele de ordine.

"La noi în judeţ nu puteam spune că avem clanuri, pentru că acestea ar însemna o ameninţare la ordinea şi liniştea publică. La noi sunt doar grupuri infracţionale, care nu îşi fac dreptate cu mâna lor iar pe unele dintre acestea deja le-am destructurat şi deferit justiţiei", a declarat, pentru AGERPRES, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud (IPJ BN), Ioan Bodescu.

La mijlocul lunii iulie a acestui an, un astfel de grup infracţional, cunoscut sub numele de "Mădăriţii", a fost pus sub acuzare pentru trafic de persoane şi proxenetism. Fraţii Pop, care operau în special în oraşele Năsăud şi Bistriţa, sunt cercetaţi, alături de acoliţii lor, pentru că traficau tinere pe relaţia România-Elveţia, promiţându-le că le vor obţine locuri de muncă ca baby-sitter sau menajere, când, în realitate, acestea ajungeau în cluburi de noapte şi erau obligate să se prostitueze.

Singurul incident care a amintit de reglările de conturi dintre clanuri a fost cel din luna mai a anului 2006, când un interlop din Bistriţa, cunoscut sub numele de "Fuji", patron de local, a angajat patru bătăuşi din judeţul Prahova, pentru a-i "transmite un mesaj", cu ajutorul unui topor, unui alt interlop, "Paul Blondu". Bătaia a avut loc într-un bar din municipiul Bistriţa, printre victime numărându-se şi cei aflaţi la masă cu cel vizat de atac.

Potrivit poliţiştilor, la baza conflictului dintre cei doi interlopi ar fi stat o consumaţie neplătită la restaurantul pe care "Fuj" îl administra. Chiar dacă, iniţial, "Fuji" a fost arestat preventiv, acesta este, în prezent, liber, procesul fiind strămutat la Satu Mare.

Lumea interlopă bistriţeană nu se ocupă doar de trafic de persoane şi proxenetism, ci şi de infracţiuni economice. În luna iunie a acestui an, un astfel de grup infracţional a fost trimis în judecată pentru că a înşelat nu mai puţin de 14 firme cunsocute din Bistriţa, din domeniul construcţiilor şi instalaţiilor, creându-le un prejudiciu de peste 2.000.000 lei, potrivit datelor oferite de Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

Bilanţul întocmit de IPJ BN după primul semestru al acestui an arată că infracţiunile constatate de poliţişti, în număr de 2.209, sunt cu 121 mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Dintre acestea, 746 sunt de natură economică - mai puţine cu 102 faţă de 2008, 749 de natură judiciară - mai multe cu 147 faţă de 2008, iar 714 au fost de altă natură.

Volumul criminalităţii constatate în judeţul Bistriţa-Năsăud, calculat la 100.000 de locuitori, este de 697 infracţiuni, în creştere faţă de anul trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor