BIOGRAFIE - Dorin Chirtoacă, liberalul cu "Surprize"

Epoch Times România
20.06.2011

Pentru Dorin Chirtoacă, actualul primar liberal al Chişinăului, câştigarea unui al doilea mandat consecutiv de primar al capitalei înseamnă consacrarea definitivă, tinereţea sa, combinată cu experienţa, fiind un atu ce l-ar putea propulsa către o carieră strălucită pe scena politică naţională.

În iunie 2007, când avea 28 de ani, Dorin Chirtoacă a ajuns primar al Capitalei, stabilind un record - niciodată Chişinăul nu mai avusese un primar atât de tânăr. Victoria în faţa candidatului Partidului Comuniştilor, Veaceslav Iordan, a fost covîrşitoare - 61,17% din voturi la 38,83% din voturi.

Nu la fel de uşoară şi categorică a fost şi victoria de duminică. Practic, victoria împotriva comunistului Igor Dodon i-a fost adusă abia spre final, printr-o răsturnare spectaculoasă de situaţie, graţie voturilor din suburbiile capitalei. În Chişinău, alegătorii l-au votat pe Dodon, iar acesta dominase cursa electorală pe întreaga durată a numărării voturilor.

Chirtoacă spune că unchii săi - Gheorghe, Simion şi Mihai Ghimpu - l-au îndemnat să facă politică. Din 2005 este vicepreşedinte al Partidului Liberal condus de unchiul său, Mihai Ghimpu. "Trebuie să spun că într-adevăr m-au ajutat foarte mult. Întotdeuna în mintea mea este amintirea a tot ce au făcut ei timp de 40 de ani şi dacă nu ar fi fost experienţa dânşilor, mie mi-ar fi fost mult mai complicat sau nu aş fi avut aceeaşi motivaţie", a declarat Chirtoacă despre unchii săi într-un interviu pentru Publika TV.

Dorin Chirtoacă s-a născut la 9 august 1978 la Chişinău şi primii ani din viaţă i-a petrecut la Coloniţa, la bunici. După cursurile urmate la liceul Gheorghe Asachi, Dorin Chirtoacă a luat drumul străinătăţii. Întâi a studiat în România, apoi în Franţa. Este absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti şi licenţiat în drept european la Colegiul Juridic Franco-Român de Studii Europene.

Dar oricât de mult i-ar fi plăcut Dreptul, ceva îl împingea sub lumina reflectoarelor. Primul pas l-a făcut la emisiunea "Surprize, surprize" a Andreei Marin, de la TVR.

Dorul de casă a învins în cele din urmă dragostea pentru televiziune şi în 2005 s-a întors la Chişinău, cu gânduri mari, pe care şi le-a împlinit în 2007, când a ajuns primar al Capitalei.

Nu se poate lăuda cu cine ştie ce avere. Potrivit veniturilor declarate, în perioada în care s-a aflat la şefia Primăriei, singurii bani câştigaţi au fost cei din salariul de primar, adică 100.000 de lei moldoveneşti pe an. Chirtoacă mai are în proprietate o treime dintr-o casă din comuna Coloniţa, estimată la 167.000 de lei, şi o maşină pentru care a plătit 28.000 de lei.

De când a intrat în politică, Dorin Chirtoacă nu a fost ocolit de atacuri din partea adversarilor. În primul rând, despre el se spune că îşi datorează cariera unchiului său, fostul preşedinte interimar Mihai Ghimpu, care nu ratează nicio ocazie ca să-şi promoveze nepotul.

În calitate de primar, Chirtoacă a fost acuzat că ar fi avantajat agenţia de publicitate Aldora Art, al cărei proprietar este fratele său. Fostul consilier municipal Oleg Onişcenko susţine că firma lui Lucian Chirtoacă ar fi montat ilegal în oraş 30 de panouri publicitare.

De asemenea, despre candidatul liberal la Primărie se mai spune că împreună cu şeful său pe linie de partid, acelaşi Mihai Ghimpu, ar fi protejat compania Megapress, care a instalat în Chişinău zeci de gherete ce funcţionează şi în prezent.

Sunt "insinuări din partea acelor care nu au argumente pentru a convinge oamenii şi este păcat când se recurge la asemenea lucruri murdare", spune în replică liberalul.

După patru ani petrecuţi la conducerea Primăriei, Dorin Chirtoacă spune că mai are câteva promisiuni de onorat şi de aceea a candidat din nou - drumurile nu sunt nici pe departe bune, înnoirea parcului de troleibuze abia a început, cât despre autonomia locală, a rămas la nivel de intenţie. Pe lângă lucrurile nerezolvate, tânărul liberal vine în faţa electoratului şi cu alte promisiuni. El vrea să prelungească bulevardul Mircea cel Bătrân cu un kilometru, pentru a asigura legătura între două zone ale sectorului Ciocana.

Potrivit Europa Liberă, Chirtoacă spune că pe timpul mandatului său, oraşul, după 20 de ani de criză, a devenit pentru prima dată rentabil, au fost achitate datorii istorice de 700 milioane de lei moştenite de la comunişti, şi, în premieră, din 2008 Primăria nu mai acumulează datorii.

Chirtoacă susţine că a reuşit să rezolve, după 42 de ani, problema mirosului neplăcut de la Staţia de epurare, a achiziţionat 102 troleibuze noi, a lansat programul „Prima casă” şi a amenajat 100 locuri de joacă pentru copii. Are mai multe proiecte de infrastructură în suburbie.

În următorul mandat vrea să obţină o dezvoltare economică durabilă a oraşului, să creeze până la 20.000 de locuri noi de muncă, să înceapă asamblarea troleibuzelor în Chişinău, să conecteze suburbiile în totalitate la apeduct şi canalizare. Vrea să treacă la iluminatul public pe bază de LED-uri, să finalizeze construcţia lacului şi parcului Valea Morilor, o şosea de centură şi să reconstruiască Piaţa Centrală.

Pe tot parcursul mandatului anterior a acuzat lipsa de colaborare dintre puterea centrală şi cea locală. A demis mai mulţi funcţionari pe care îi bănuia de corupţie, dar majoritatea au fost restabiliţi în funcţie de instanţele judiciare. Spune că este nevoie de o reorganizare radicală a structurilor administraţiei publice locale, dar acest lucru nu s-a dorit până acum.

În februarie anul acesta a fost acuzat de către directorul Fundaţiei „Viitorul Moldovei”, Alexandru Muşcinschi, de calomnie după ce a declarat că Muşcinschi i-ar fi propus mită de câteva sute de mii de euro, în schimbul unui contract de arendă a parcurilor din Chişinău. Dorin Chirtoacă a mai declarat că agenţii economici din Republica Moldova semnează contracte cu statul, dacă plătesc funcţionarilor un comision ascuns de 10 %. În opinia primarului Capitalei, asemenea comisioane sunt percepute la aproape toate tipurile de contracte cu statul. Primarul nu a sesizat Centrul Anticorupţie, iar instituţia l-a acuzat ulterior că a tăinuit astfel fapte de corupţie.

În noul mandat, primarului Chirtoacă nu-i va fi uşor să-şi pună în aplicare promisiunile. Deocamdată, are un Consiliu Municipal ostil, dominat de comunişti, care au cu un mandat mai mult decât partidele din alianţa de proeuropeană de guvernare. Însă, urmare a sesizării liberalilor, Curtea de Apel a decis renumărarea voturilor exprimat la 5 iunie pentru Consiliul Municipal, iar omul de la "Surprize" ar putea avea o surpriză plăcută. Chiar dacă renumărarea voturilor ar aduce un mandat în plus AIE, sarcina lui Dorin Chirtoacă de a conduce Chişinăul tot nu va fi uşoară, ştiute fiind animozităţile dintre cele trei partide de la guvernare, animozităţi ce se pot manifesta şi la scară mai mică, în Consiliul Municipal. Tânărul liberal va avea însă ocazia să-şi manifeste talentul de politician.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor