Binele pacientului, doar o lozincă la Spitalul Colentina? Fără operaţii după ora 15

Managerul Spitalului Colentina a redus personalul de pe ATI, astfel încât după ora 15 secţia nu mai poate oferi asistenţa necesară bonlavilor. În consecinţă, doi oameni ar putea muri căci operaţiile care le-ar salva viaţa s-ar întinde după ora 15, acuză medicul Ionuţ Gobej.
Loredana Diacu
13.02.2017

alte articole

Bolnavi în paturi la spital (Epoch Times România)
Loredana Diacu
13.02.2017

Doi pacienţi internaţi la secţia de Neurochirurgie a Spitalului Colentina sunt condamnaţi la moarte, trage semnalul de alarmă medicul Ionuţ Gobej, într-o scrisoare ce a făcut înconjurul Facebook-ului..

Cei doi pacienţi cu patologie tumorală benignă, aflaţi în stare deosebit de gravă, au fost programaţi pentru spitalizare şi intervenţiile au fost stabilite pentru 21 şi 22 februarie, timpul estimat pentru fiecare intervenţie chirurgicală fiind de 12 ore. Însă, începând cu ianuarie 2017, secţia de terapie intensivă nu mai poate asigura asistenţa necesară după ora 15 pentru că nu există personalul necesar, astfel încât aceste operaţii nu se pot efectua, scrie medicul. În consecinţă, bolnavii sunt "condamnaţi la moarte deşi există neurochirurgi competenţi, aparatură necesară dar şi anestezişti specializaţi şi personal", scrie doctorul în scrisoarea adresată noului manager al Spitalului, numită în funcţie de Gabriela Firea.

Scrisoarea doctorului Gobej (Facebook)
Scrisoarea doctorului Gobej (Facebook)

În plus faţă de scrisoarea adresată managerului Ifrim, Gobej se adresează şi pacienţilor, printr-o postare pe Facebook, pentru a atrage atenţia că începând din ianuarie 2017, personalul ATI a fost redus numeric iar orele suplimentare nu au mai fost plătite, aceasta în condiţiile în care personalul era deja subnormat, situţie excepţională în care legea permitea acordarea acestor plăţi.

Managerul a făcut aceasta "în condiţiile în care resursa umană este total insuficientă în spitalele publice şi toţi medicii noştri fac un efort extraordinar pentru a convinge oameni să se alăture echipelor din care facem parte. Aceste acţiuni ale doamnei manager au dus la imposibilitatea realizării de intervenţii neurochirurgicale după ora 15", scrie Gobej.

"Este foarte important de ştiut că până în ianuarie 2017, au fost realizate multiple astfel de intervenţii, administraţia trecută găsind resursele materiale pentru a rezolva situaţii similare.

Plin de speranţe şi încredere (că vom reuşi împreună să salvăm aceşti oameni, găsind soluţii raţionale), am apelat cu toată buna credinţă la ajutorul doamnei manager Silvi Ifrim, la care am fost în audienţă vineri 10 februarie. I-am expus iniţial oral această situaţie şi am primit un răspuns siderant, citez : „nu mă interesează , nu este problemă mea”...”binele pacientului reprezintă o lozincă”. Văzând că demersul meu a rămas fără rezultat, am făcut o cerere în scris, exact cu cele discutate cu doamna manager, pe care o ataşez mai jos, însă mi-am pierdut speranţa că vom putea realiza ceva în această echipă.

Ţinând cont de cele de mai sus, consider că acest om (mă întreb dacă nu greşesc folosind acest atribut), manager al Spitalului Clinic Colentina, nu poate îndeplini în continuare această funcţie, pentru că nu este competent, nu este moral şi că pentru el binele pacienţilor „reprezintă o lozincă” şi „nu este interesat de ei”. Formulând altfel, cer demisia de urgenţă a doamnei manager Silvi Ifrim şi înlocuirea ei cu o persoană competentă, capabilă să rezolve probleme în interesul pacienţilor. De asemenea, cer celor care cred în mine, să se alăture demersului meu", adaugă neurochirurgul.

Reacţia managerului Spitalului Colentina

În timp ce neurochirurgul acuză o situaţie halucinantă la Colentina şi cere demisia managerului, de cealaltă parte, Silvi Ifrim susţine că afirmaţiile doctorului Ionuţ Gobej nu se sprijină pe realitate, că secţia ATI are gardă continuă, iar actul medical nu a fost niciodată condiţionat de depăşirea programului de lucru.

"Am luat la cunoştinţă cu surprindere de cele prezentate în presă de doctorul Gobej, fără o documentare corectă privind situaţia din Spitalul Colentina. De menţionat că afirmaţiile doctorului Gobej nu se sprijină pe realitate, iar semnatarul pare să nu cunoască sau să nu accepte prevederile legale privind situaţia orelor suplimentare. Doctorul Gobej vorbeşte despre secţia de ATI, unde există gardă continuă, dată fiind natura secţiei. Cum poate, în acest caz, să afirme că după ora 15.00 nu ar mai fi personal în secţie?", spune managerul unităţii sanitare, Silvi Ifrim, într-un comunicat remis News.ro

Managerul Spitalului Colentina mai afirmă că nu a fost disponibilizată nicio persoană din respectiva unitate sanitară şi că medicul care o acuză face parte dintr-o "secţie favorizată".

Consiliul medical convocat luni, 13 februarie 2017, va lua în discuţie toate problemele şi dezechilibrele create în Spitalul Colentina, mai anunţă Ifrim, susţinând că "Încercarea de a se face presiune prin pacienţi şi presă este inadecvată, atât timp cât secţii din spital, defavorizate direct sau indirect de vechea conducere, supravieţuiesc cu dificultate în acest moment şi ar putea recurge la aceeaşi modalitate."

"Spitalul Colentina are nevoie acum de linişte şi de revenire la un cadru legal pentru a putea repara ce s-a stricat şi pentru a putea progresa pe măsura renumelui", mai susţine managerul interimar, Silvi Ifrim, potrivit sursei citate.

Reacţiile românilor pe Facebook

"E foarte trist să vezi cum un manager competent de spital este demis din funcţie pentru a fi înlocuit politic de Gabriela Firea cu o doamnă manager lipsită de umanitate şi bun simţ ! Respect şi susţin demersul colegului meu Gobej Ionuţ un medic de o calitate profesională şi umană extraordinară", scrie o doctoriţă.

"Sunt revoltată, de ce ce întâmplă la Spitalul Colentina!
Când începe să funcţioneze ceva bine şi la noi în sistemul medical şi medici precum Dr Gobej, Dr Bica (medic ce s-a raliat demersulu lui Gobej n.r.) şi ceilalţi neurochirurgi şi anestezişti cu experienţă cărora le voi fi recunoscătoare toată viaţa mea se găseşte cineva, respectiv un manager de spital numit pe criterii politice, care să le pună beţe-n roate, să nu-i lase să-şi facă meseria. Medici cu suflet mare aşa cum ar trebui să fie şi cei din conducere care să înţeleagă suferinţa omului atunci când şansele-i sunt numărate. Cine nu înţelege asta n-ar trebui să facă parte din colectivul niciunui spital", scrie o altă persoană.

"Tot ce va pot spune este că acest om chiar vorbeşte sincer, din suflet.
Îl cunosc personal pe d-l doctor Bica Dorin (îi datorez sănătatea mamei mele) şi va pot garanta că este un tânăr medic capabil, integru şi cu o MARE dorinţa de a schimba sistemul sanitar din ROMANIA.
Susţin cauza acestor tineri medici de la Spitalul Colentina care puteau pleca să profeseze în străinătate, în condiţii umane, dar care au ales să rămână în România sperând că o vor schimba în bine şi că vor putea să facă ce stiu ei mai bine: să uşureze suferinţe şi să salveze vieţi.
Avem nevoie mare de oameni ca ei, de medici precum Dorin Bica şi Gobej Ionuţ !", mai scrie un pacient.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor