Vlad Voiculescu, către succesorul său: Îl rog respectuos să lase deoparte propaganda mincinoasă

Noul ministrul al Sănătăţii, Florian Dorel Bodog, se ocupă cu promovarea propagandei mincinoase pe tema vaccinurilor, acuză tehnocratul Vlad Voiculescu.
Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu (Florin Chirilă / Epoch Times România)

Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, i-a atras atenţia succesorului său, Florian Dorel Bodog - care se plângea cu o zi în urmă că a găsit o situaţie dezastruoasă când a preluat mandatul, cu vaccinuri insuficiente sau chiar neachiziţionate - că trebuie să lucreze în beneficiul românilor şi l-a rugat să lase deoparte propaganda mincinoasă pe care o promovează.

"Doresc să-i reamintesc domnului Florian Dorel Bodog că dânsul este ministrul Sănătăţii tuturor românilor, nu este doar ministrul dlui Dragnea. Prin urmare, îl rog respectuos să lase deoparte propaganda mincinoasă şi să-şi reamintească lucruri importante pentru toţi românii, dar pe care domnia sa se pare că le-a uitat (în special punctul 4 de pe listă)", a declarat Vlad Voiculescu.

Vă prezentăm mai jos cele patru puncte de pe lista tehnocratului:

1. Începând cu toamna lui 2016, pentru prima oară Ministerul Sănătăţii ştie săptămânal exact situaţia stocurilor de vaccinuri existente în judeţe, la nivel de detaliu. Când am ajuns eu la Minister, nu ştia deoarece această raportare nu se făcea regulat. Acum, dl ministru Bodog are la dispoziţie o aplicaţie electronică în care poate vedea săptămânal exact câte doze de vaccin sunt disponibile în fiecare judeţ, câte au fost distribuite medicilor de familie, câte au fost folosite etc. Dacă a uitat domnul ministru, îi reamintesc adresa aplicaţiei la care poate găsi aceste raportări.

2. Din cele 5 vaccinuri obligatorii cu care trebuie imunizaţi copiii, conform situaţiei existente la nivelul lunii decembrie 2016, exista un stoc suficient pentru trei dintre ele: ROR (240213 doze vaccin rujeolic-rubeolic-oreion), BCG (213610 doze vaccin pentru prevenirea tuberculozei) şi hexavalent (135691 doze vaccin DTPa-VPI-HiB-HB).

3. Situaţia de criză în privinţa vaccinului hepatitic B este creată de expirarea autorizaţiei fabricii cu care lucrează distribuitorul contractat de Guvernul României (contract încheiat în 2014). După cum este menţionat şi în comunicatul de ieri al Ministerului Sănătăţii, în luna noiembrie şi decembrie s-au căutat şi găsit soluţii alternative pentru rezolvare. Este rândul noului ministru să continue acest proces.

4. Cât despre absenţa iniţierii unor licitaţii pentru vaccinuri, vreau să-i reamintesc domnului ministru o situaţie mai mult decât îngrijorătoare. Contractele încheiate de către Minister cu diverşi distribuitori pentru vaccinuri datează aproape în exclusivitate din anii 2014-2015 şi sunt formulate în defavoarea Ministerului şi în favoarea distribuitorului. Mai precis: dacă Ministerul nu îşi îndeplineşte una dintre obligaţiile asumate contractual, plăteşte daune şi penalităţi. Dar dacă Distribuitorul nu îşi îndeplineşte principala obligaţie contractuală, aceea de a livra vaccinurile, nu i se poate cere socoteală conform contractului decât atunci când acest lucru se întâmplă "din vina sa exclusivă".

Şi ghiciţi de câte ori vina este exclusivă a distribuitorului? Aţi ghicit: NICIODATĂ. Contractele încheiate până în prezent (în perioada 2014-2015) leagă România cu mâinile la spate. La ultima licitaţie de vaccinuri finalizată în timpul mandatului meu mi-a fost prezentat din nou un astfel de contract, am refuzat să îl semnez şi am cerut modificarea lui. Dintr-un motiv sau altul, noua formă a contractului nu a mai venit la mine la semnat. Îl încurajez aşadar pe domnul ministru să îl solicite, să îl semneze şi să îl facă public în cel mai scurt timp posibil. Asta ar fi în interesul nostru al tuturor, nu doar în interesul domnului Dragnea.

"Altfel sunt sigur că domnul ministru ştia toate aceste lucruri, deoarece a ocupat 3 ani funcţii de conducere în Ministerul Sănătăţii, având sub oblăduire inclusiv contractele pentru achiziţiile de vaccinuri. Dar cum se pare că a uitat, cu toată prietenia am zis să-i reîmprospătăm aici memoria", a subliniat, ironic, Vlad Voiculescu.

Acuzaţiile lui Bodog

"La preluarea mandatului, acum două săptămâni, am solicitat de urgenţă experţilor de sănătate publică din minister şi celor de la Institutul Naţional de Sănătate Publică o situaţie privind vaccinarea obligatorie a copiilor. Am găsit o situaţie dezastruoasă, cu vaccinuri insuficiente sau chiar neachiziţionate. Din cele 5 vaccinuri obligatorii cu care trebuie imunizaţi copiii, numai în cazul vaccinului împotriva tuberculozei, adică al vaccinului BCG există doze suficiente. În cazul celorlalte vaccinuri, am constatat lipsa de stoc sau stocuri insuficiente, ba chiar un vaccin neachiziţionat (vaccinul diftero-tetano-pertussis).

Această situaţie se datorează atât unei lipse de responsabilitate a fostei echipe de conducere care a tolerat întârzieri la licitaţiile organizate, cât şi a unor producători, care, după ce au participat şi câştigat licitaţiile, acum sunt în imposibilitatea de a asigura vaccinul. Am solicitat Institutului Naţional de Sănătate Publică şi direcţiei de specialitate din cadrul MS să îmi prezinte un plan de remediere a situaţiei, inclusiv identificarea unor posibile stocuri în alte state UE", a declarat Florian Bodog, citat de Mediafax.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne