Bilanţul cutremurului din Myanmar a ajuns la 1.700 de morţi, pe măsură ce operaţiunile de ajutor se intensifică

Bilanţul cutremurului din Myanmar a continuat să crească duminică, în timp ce echipele de salvare străine şi ajutoarele s-au grăbit să ajungă în ţara săracă, unde spitalele au fost copleşite, iar unele comunităţi s-au străduit să organizeze eforturi de salvare cu resurse limitate, transmite Reuters.
Cutremurul cu magnitudinea de 7,7, unul dintre cele mai puternice din ultimul secol în Myanmar, a zguduit vineri naţiunea din Asia de Sud-Est devastată de război, provocând moartea a aproximativ 1.700 de persoane, rănirea a 3.400 şi dispariţia a peste 300 până duminică, a anunţat guvernul militar.
Şeful juntei, generalul-maior Min Aung Hlaing, a avertizat că numărul victimelor ar putea creşte, a raportat mass-media de stat, la trei zile după ce a făcut un apel neobişnuit la asistenţă internaţională.
India, China şi Tailanda se numără printre vecinii Myanmarului care au trimis materiale şi echipe de ajutorare, împreună cu ajutoare şi personal din Malaysia, Singapore şi Rusia.
Dar locuitorii din oraşele Mandalay şi Sagaing au raportat că ajutorul internaţional nu a sosit, iar îngrijorările cresc cu privire la o lipsă severă de alimente, electricitate şi apă.
„Distrugerile au fost ample, iar nevoile umanitare cresc de la o oră la alta”, a declarat într-un comunicat Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie.
Statele Unite au promis un ajutor în valoare de 2 milioane USD „prin intermediul organizaţiilor de asistenţă umanitară din Myanmar” şi au afirmat într-o declaraţie că o echipă de intervenţie de urgenţă din cadrul USAID, care suferă reduceri masive sub administraţia Trump, se deplasează în Myanmar.
Devastatorul seism a adus şi mai multă mizerie în Myanmar, aflat deja în haos din cauza unui război civil izbucnit în urma unei revolte la nivel naţional după ce o lovitură de stat militară din 2021 a înlăturat guvernul ales al laureatei Premiului Nobel pentru Pace Aung San Suu Kyi.
Infrastructura esenţială - inclusiv podurile, autostrăzile, aeroporturile şi căile ferate - din această ţară cu 55 de milioane de locuitori este deteriorată, încetinind eforturile umanitare în timp ce conflictul care a afectat economia, a strămutat peste 3,5 milioane de persoane şi a debilitat sistemul de sănătate continuă.
Consiliul militar a respins cererile jurnaliştilor internaţionali de a relata despre dezastrul lăsat în urma de seism, invocând lipsa de apă, electricitate şi hoteluri.
Modelarea predictivă a U.S. Geological Survey a estimat că numărul morţilor din Myanmar ar putea depăşi în cele din urmă 10.000, iar pierderile ar putea depăşi producţia economică anuală a ţării.
"Fără ajutor, fără salvatori"
Spitalele din unele părţi din centrul şi nord-vestul Myanmarului, inclusiv al doilea oraş ca mărime, Mandalay, şi capitala Naypyitaw, se luptă să facă faţă unui aflux de răniţi, a declarat sâmbătă târziu Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare.
Ashin Pawara, un călugăr care locuieşte în Mandalay, a declarat că clădirile de beton au devenit nesigure, forţând oamenii să doarmă pe străzi şi pe teren deschis. Clădirile spitalelor s-au prăbuşit în urma cutremurului, lăsând pacienţii să zacă pe jos, fără paturi adecvate.
„Nu am văzut pe nimeni care să primească ajutor internaţional, dar grupurile locale de auto-ajutor donează alimente, apă şi gustări”, a spus el.
Cutremurul a zguduit, de asemenea, părţi din Tailanda vecină, dărâmând un zgârie-nori în construcţie şi ucigând 18 persoane în capitală, potrivit autorităţilor tailandeze.
Cel puţin 76 de persoane au rămas blocate sub dărâmăturile clădirii prăbuşite din Bangkok, unde operaţiunile de salvare au continuat pentru a treia zi, folosind drone şi câini de vânătoare pentru a căuta supravieţuitori.
Guvernul de uniune naţională din Myanmar, de opoziţie, care include rămăşiţe ale administraţiei anterioare, a declarat că miliţiile anti-junta aflate sub comanda sa vor întrerupe toate acţiunile militare ofensive timp de două săptămâni începând de duminică.
Devastarea în unele zone din partea superioară a Myanmarului, cum ar fi oraşul Sagaing, în apropierea epicentrului cutremurului, a fost amplă, a declarat Han Zin, un rezident.
„Ceea ce vedem aici este o distrugere generalizată - multe clădiri s-au prăbuşit la pământ”, a declarat acesta prin telefon, adăugând că o mare parte din oraş a rămas fără electricitate de la producerea dezastrului, iar apa potabilă se epuiza.
„Nu am primit niciun ajutor şi nu se văd salvatori”.
Secţiuni ale unui pod important care leagă Sagaing de oraşul Mandalay din apropiere s-au prăbuşit, după cum arată imaginile din satelit, cu deschideri ale structurii din epoca colonială scufundate în râul Irrawaddy.
„Cu podurile distruse, chiar şi ajutorul din Mandalay se chinuie să ajungă”, a declarat pe Facebook Sagaing Federal Unit Hluttaw, o asociaţie politică legată de NUG, adăugând că alimentele şi medicamentele nu erau disponibile.
Harta grafică arată intensitatea cutremurului în apropierea regiunii Mandalay.
În Mandalay, există temeri că zeci de persoane au fost prinse sub clădirile prăbuşite, iar majoritatea nu au putut fi atinse sau scoase fără utilaje grele, au declarat doi lucrători umanitari şi doi locuitori.
„Echipele mele din Mandalay folosesc mănuşi de lucru, frânghii şi truse de bază pentru a săpa şi a extrage oamenii”, a declarat unul dintre lucrătorii umanitari, al cărui nume este păstrat confidenţial din motive de securitate.
„Sunt nenumărate persoane prinse în capcană şi încă dispărute. Numărul morţilor este imposibil de calculat în acest moment din cauza numărului celor prinşi în capcană şi neidentificaţi, dacă sunt în viaţă”, a mai spus acesta.
O înregistrare video filmată sâmbătă de un locuitor din Mandalay arăta pacienţi în paturi, unii conectaţi la perfuzii, pe terenul din faţa unui spital ortopedic cu 500 de paturi din oraş. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, centrele medicale publice şi private din Mandalay au fost avariate la cutremur.
În Bangkok, la locul prăbuşirii clădirii de 33 de etaje, salvatorii înconjuraţi de stâlpi de beton sfărâmat şi metal răsucit şi-au continuat eforturile de a salva zeci de muncitori prinşi sub dărâmături.
Teerasak Thongmo, un comandant al poliţiei tailandeze, a declarat că echipa sa de poliţişti şi câini de salvare se află într-o cursă contracronometru pentru a localiza supravieţuitorii, luptându-se să se deplaseze printre resturile metalice şi marginile ascuţite ale unei structuri instabile.
„Echipa noastră încearcă să găsească pe oricine ar putea fi încă în viaţă. În primele 72 de ore, trebuie să încercăm să îi salvăm pe cei încă în viaţă”, a declarat el.