Bihor: Centru de vizitare al Parcului Natural Apuseni din Padiş

Epoch Times România
28.04.2009

Turiştii care vor dori să viziteze platoul carstic Padiş, situat în zona centrală a Parcului Natural Apuseni, vor avea la dispoziţie, din luna august, un centru de informare şi vizitare situat chiar în Şesul Padiş, lângă vechiul canton silvic.

Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor împreună cu Administraţia Parcului Natural Apuseni au reuşit să obţină finanţare pentru dezvoltarea Centrului de vizitare din Padiş, după ce au reuşit să construiască o clădire în acest scop prin proiect PHARE CBC.

Centrul de vizitare urmăreşte creşterea nivelului de informare a vizitatorilor prin amenajarea unei expoziţii pe tema cunoaşterii şi protecţiei peşterilor şi carstului din această zonă, celebră pentru comorile pe care le adăposteşte în subteran. Va fi amenajat un traseu tematic pentru descoperirea şi înţelegerea formelor de relief carstic din apropierea clădirii şi de asemenea, se vor realiza şi distribui către vizitatori materiale informative, inclusiv hărţi ale zonei.

Periodic, vor fi organizate şi activităţi practice pe teme ecologice, în care vor fi implicate grupuri de copii.

Clădirea centrului de vizitare este situată într-un cadru natural deosebit, în vecinătatea vechiului canton silvic, la cinci minute de intersecţia drumului principal de acces spre cabana Padiş cu drumul spre cabana Vărăşoaia. A fost construită în perioada 2005-2007 prin proiectul PHARE CBC "Culoar româno-maghiar pentru conservarea biodiversităţii", implementat de Administraţia Parcului Natural Apuseni.

Expoziţia se va amenaja în vara acestui an, iar centrul va fi deschis din august 2009.

Valoarea proiectului "Centrul de Vizitare Padiş - punct focal pentru vizitatori" este de 24.845 lei. El a fost aprobat în cadrul sesiunii de evaluare şi atribuire de granturi din martie 2009 a Fundaţiei pentru Parteneriat Miercurea Ciuc şi MOL România prin programul "Spaţii Verzi - componenta Arii Naturale Protejate".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor